12/07

EKu23: Hanne Maudens met bronzen zevenkampmedaille !

maudens-hanne-eku23-podium

Hanne Maudens met zevenkampbrons na een onwaarschijnlijke 800 meter als slot van een slopende tweedaagse.

De Belgische delegatie heeft na dag twee op het EK voor beloften een eerste medaille beet dankzij een ijzersterke Hanne Maudens in de aflsuitende 800m van de zevenkamp.

Hanne Maudens kon in het speerwerpen niet volledig overtuigen met 37m40 en viel daardoor terug van de derde naar de vijfde plaats in het tussenklassement. Maudens zou een geniale 800m moeten neerzetten om nog een kans te maken op het brons en zo geschiedde. Ze kreeg daarbij hulp van de Zweedse Bianca Salming. Vervolgens versnelde Maudens nog in de jacht op die felbegeerde medaille. Onze landgenote hield stand en finishte in een onwaarschijnlijk straffe 2’08”79, een PR met meer dan twee seconden én een kampioenschapsrecord. Daardoor sprong Maudens naar de derde plaats in de eindnotering met 6.093 punten. Ze hield zo 21 punten over op de Nederlandse Emma Oosterwegel.

Michael Obasuyi overtuigde in de halve finales van de 110m horden met 13”65 en een rechtstreeks ticket naar de finale. In die finale van de 110m horden liep het echter mis voor de Halse hordeloper, die één horde zwaar aantikte. Hij zou alsnog vijfde worden in 13”67, op amper drie honderdsten van het brons. Een straffe prestatie gezien het feit dat Obasuyi de afgelopen maand vooral alternatief moest trainen vanwege een heupblessure.

Clément Deflandre kwam in Zweden voor het eerste aan de start van een EK op de piste, maar stelde verre van teleur in de reeksen van de 3000m steeple. In de tweede van twee reeksen liep Deflandre een groot deel van de wedstrijd gecontroleerd aan de leiding. Een tijd in de buurt van negen minuten zou voldoende zijn voor een kwalificatie met de snelst verliezende tijden, maar de atleet puurde er een sprintje uit om rechtstreeks zeker te zijn van de finale. Met een vijfde stek in 8’54”45 mag Deflandre zich opmaken voor zijn eerste internationale finale.

Kobe Vleminckx en Manon Depuydt verzekerden zich van de halve finales in de 200m. Vleminckx snelde in de tweede van vijf reeksen naar 20”96, een evenaring van zijn tweede beste prestatie ooit én goed voor de zesde tijd van alle deelnemers aan de reeksen. Morgen kan de sprinter een gooi doen naar de finale. Voor Depuydt verliep het door een probleem aan de maag iets minder, al wist ze zich wel rechtstreeks te plaatsen voor de halve finales door tweede te worden in de derde reeks in 23”92. Hopelijk kan ze morgen haar kansen verdedigen zonder de ziektekiemen.

Alexander Doom ging in de halve finales van de 400m van de hemel naar de hel. In eerste instantie finishte Doom knap derde met een stevige 46”87. Tien minuten later volgde echter het nieuws dat Doom bij het ingaan van de laatste rechte lijn een voetje op de lijn aan de binnenkant van zijn baan had gezet. Een diskwalificatie voor de Belg. Morgen kan hij zich met het team revancheren tijdens de 4x400m.

Babette Vandeput begon haar finale van het discuswerpen niet onaardig met 49m67. Ze zou zich echter niet meer verbeteren in haar twee volgende worpen, waardoor het een vroegtijdige exit werd in de finale met een bijhorende 11de plaats. Een verbetering van haar PR was niet aan de orde. Mélanie Vissers kon zich niet kwalificeren voor de finale van het polsstokspringen. Vissers ging over 4m05, maar moest minstens 4m15 springen om bij de beste twaalf te zijn.

  Bekijk hier het overzicht van de EKu23 in Zweden.