14/07

EKu23: Goud voor Paulien, Zilver voor Elise, Brons voor 4x100m !

paulien-couckuyt

Paulien Couckuyt : Europees beloftenkampioene in de 400m horden !

Tijdens de laatste dag van de Europese beloftenkampioenschappen leek het niet de quatorze juillet, maar veeleer de 21ste juli: Paulien Couckuyt pakte de Europese titel in de 400mH en even later volgde Elise Vanderelst in de 1500m met de vice-titel 1500m ! Om het feestje compleet te maken, spurtte de 4x100m ploeg naar brons: de 5de (!!) medaille van dit EKu23 voor ons land ! De Belgische delegatie heeft zo een onwaarschijnlijke vierde en laatste dag beleefd: het EK beloften in Gävle is veruit het beste ooit voor ons land.

Paulien Couckuyt maakte op papier absoluut kans om een medaille te behalen in de finale van de 400m horden. De Belgian Cheetah schoot katachtig uit haar startblokken en duwde stevig door. Bij het ingaan van de laatste rechte lijn bevond de atlete zich in een kansrijke positie. Net voor het nemen van de laatste horde bleek er méér dan 'gewoon' eremetaal mogelijk. Couckuyt remonteerde in laatste instantie de Italiaanse Olivieri en snelde naar een onwaarschijnlijk PR van 56”17, bijna één seconde beter dan haar voormalige besttijd én amper 17 honderdsten te traag voor het WK in Doha. Het Belgische feestje kon beginnen.

Nog geen half uur later mocht er opnieuw gejuicht worden. Elise Vanderelst behoorde tot de favorieten op de 1500m en maakte die rol waar. Alleen de Britse Reekie bleek een klasse te sterk voor onze landgenote, die dankzij een sterke slotronde het zilver wegkaapte in 4’23”50. Dankzij het zilver van Vanderelst deden de Belgen alvast beter dan ooit tevoren op een EK voor beloften.

Het feestje was echter nog niet compleet, aangezien de mannen op de 4x100m voor de kers op de taart zorgden. Simon Verherstraeten, Kobe Vleminckx, Antoine Snyders en Raphael Kapenda liepen een sterke, maar vooral veilige koers en werden daarvoor beloond. De 39”77 en de bijhorende derde plaats zorgden voor pure extase bij alle Belgen. Duitsland was oppermachtig in die 4x100m met 39”22.

Hanne Maudens kon niet overtuigen in de verspringfinale, maar dat was enigszins logisch gezien het feit dat ze na haar bronzen zevenkamp verre van fris was. Maudens moest vrede nemen met 6m09 en een negende stek. Clément Deflandre mocht al tevreden zijn met het behalen van de finale van de 3000m steeple. Deflandre herhaalde zijn degelijke prestatie van in de reeksen en sleepte met 8’52”46 ook een negende plaats in de wacht.

Het team van de 4x400m verging het helaas minder. Alexander Doom zette de jonge Belgian Tornados nochtans in een zetel af door als eerste de stok door te geven aan Camille Snyders. Snyders kon die positie niet behouden en kwam bij het ingaan van de rechte lijn in contact met een ander team. De Belgische stok vloog op de grond. De eventuele zesde medaille was daardoor onmogelijk. Sven Van den Bergh en Jonathan Sacoor kregen de kans niet meer om te strijden voor eremetaal. Een domper op de feestvreugde. Al zal 14 juli 2019  voortaan niet alleen de geschiedenisboeken ingaan als de Franse nationale feestdag, maar ook als een geweldige dag voor het Belgische atletiekteam met liefst drie medailles op nog geen drie uur tijd.

 Bekijk hier het overzicht van de EKu23 in Zweden.