12/07

EKu23 Gävle: perfect ochtendlijk rapport

belgaimage-152903950-full

Dylan Owusu: klaar voor zijn zoektocht naar de halve finale.

Vijf Belgen kwamen in de voormiddagsessie van het EK voor beloften in Gävle in actie. De Belgen deden het voortreffelijk, aangezien iedereen een ronde verder gaat.

Op de lage horden ging Paulien Couckuyt stevig tekeer ondanks het koude weer en de regenval. De specialiste van de 400m horden snelde weg van haar concurrentes in de derde reeks en verzekerde zich vlot van de halve finales. In de slotmeters moest ze de Tsjechisch Vondrova nog voor zich dulden, maar met 58”38 was Couckuyt goed voor de vierde tijd van alle atletes in de reeksen. Dat belooft dus voor de halve finales van morgen waarin onze landgenote een gooi kan doen naar haar eerste individuele finale op het internationale toneel.

Dylan Owusu kon op de 400m horden bij de mannen niet onderdoen voor zijn vrouwelijke collega. Owusu ging tegen zijn eigen stijl in en startte sterk. Hij hoefde daardoor geen inhaalmanoeuvre in te zetten in de laatste rechte lijn. Met een ontspannen 51”36 zette hij zijn derde snelste chrono van het jaar neer, straf gezien de lastige omstandigheden. Morgen jaagt de Gentenaar op zijn eerste internationale finaleplaats.

Het goede nieuws voor de Belgen bleef komen, aangezien Claire Orcel zich zonder veel moeite verzekerde van de hoogspringfinale. In eerste instantie werd 1m89 gevraagd voor de finale, maar toen slechts 13 atletes in totaal over 1m78 gingen, besloot de jury de competitie stop te zetten door de zware en natte omstandigheden. Orcel sprong slechts twee keer in totaal op 1m73 en 1m78. Morgen jaagt Orcel in de finale op de WK-limiet van 1m94 in voor haar hopelijk betere omstandigheden.

Elise Vanderelst kende geen problemen in de eerste van twee reeksen 1500m. Vanderelst hield zich uit het gewoel in de aanvangsfase. Het werd een tactische race, waarin de Belgische recordhoudster bij de beloften het verschil maakte in de slotronde. De concurrentie had geen antwoord klaar op de versnelling van Vanderelst, die haar reeks vlot won in 4’28”54. Zondag maakt ze jacht op haar eerste internationale medaille.

Hanne Maudens kon absoluut overtuigen tijdens het verspringen in de zevenkamp. Slechts twee meisjes gingen door de zware omstandigheden voorbij zes meter. Maudens was met 6m22 ruimschoots de beste. Ze sprong zo in de tussenstand van de derde naar de tweede plaats. 

 Bekijk hier het overzicht van de EKu23 in Zweden.