13/07

EKu23: 200m-zilver voor Vleminckx !

vleminckx-kobe-u23-vlag

Een zilveren medaille: dat verdient een Kempense oerkreet van Kobe Vleminckx !

Kobe Vleminckx heeft voor het absolute nationale hoogtepunt van de derde dag op het EK voor beloften gezorgd. Vleminckx stoomde in de 200m-finale naar een schitterende zilveren medaille.

Kobe Vleminckx was naar Zweden afgereisd om minstens de finale te halen. Dat bewees hij in de halve finales van de 200m door zich vlot te verzekeren van de strijd om de medailles. In tweede van drie halve finales vloog onze landgenoot uit de startblokken. Hij hield vervolgens knap stand en finishte in 21”03, ondanks een tegenwind van -1.2m/s. Onze landgenoot trok zo met de derde tijd van alle halve finalisten naar de finale.
Daarin zou Vleminckx opnieuw toveren bij de start. De spurtbom kwam als eerste de bocht uit en zou uiteindelijk alleen de Brit Boldiszar voor zich moeten dulden. Met 21”04 bevestigde Vleminckx zijn chrono van de halve finales. Hij bleef de Fransman Zeze met één honderdste voor in de strijd om het zilver. De Belgische delegatie heeft zo na drie dagen in Zweden alvast een gelijk aantal medailles als twee jaar geleden in het Poolse Bydgoszcz. 

Manon Depuydt verging het minder goed op de halve baanronde. Depuydt kreeg de afgelopen dagen af te rekenen met zware maagklachten en kwam daardoor verre van in topvorm aan de start. Toch zou ze zich verzekeren van de finale op de 200m, dankzij een van de snelst verliezende tijden met 24”05. In de finale zou ze zichzelf nog één honderdste verbeteren en de zevende plaats in de wacht slepen.

Claire Orcel maakte in de hoogspringfinale kans op een medaille, al zou het knap lastig worden voor de Brusselse. Tot en met 1m89 had ze uitzicht op een medaille, maar op 1m92 zou Orcel drie keer falen. Haar derde en laatste poging op die hoogte was erg nipt, aangezien de lat zelfs even bleef liggen. De 1m89 betekende wel een seizoensbeste en een vijfde plaats voor de hoogspringster.

Jennen Mortier maakte in de rechtsreekse finale van de 5000m nooit aanspraak op een ereplaats. Mortier had moeite om het tempo van de grote groep te volgen en zou in de slotfase enkele van zijn concurrenten kunnen remonteren om 19de te worden in 14’42”00 op ruime afstand van de Franse winnaar Jimmy Gressier, die ook al de beste was in de 10.000m.

Paulien Couckuyt kon na afloop van de halve finales van de 400m horden tevreden zijn, aangezien ze voor het EK hoopte op een finaleplaats. De Aartselaarse hordeloopster stelde niet teleur in de eerste van twee halve finales. Couckuyt finishte vlot als tweede in 57”75 en mag zich daardoor opmaken voor haar eerste individuele finale op een internationaal kampioenschap. Ze trekt met de zesde tijd naar de finale van morgen.

Dylan Owusu kon in tegenstelling tot in zijn reeksen niet overtuigen op de lage horden. Owusu moest opboksen tegen stevige concurrenten in de eerste halve finale van de 400m horden en zou na halfweg geen uitzicht hebben op de finale. In de laatste rechte lijn liet de hordeloper het schieten, ondanks dat net dat deel van de wedstrijd zijn grote troef is. De Gentenaar bolde ontgoocheld over de streep als laatste in 53”55.
Jean-Baptiste Nutte kende nog minder geluk. Hij moest na het hoogspringen de strijd staken in de tienkamp vanwege een blessure aan zijn achillespees. Na het hoogspringen stond Nutte nog achtste in de voorlopige tussenstand.

 Bekijk hier het overzicht van de EKu23 in Zweden.