20/07

EKu20: Feraugie pakt brons

ferauge-eku20-vlag

Lucie Ferauge: bronzen 200m-medaille !

De Belgen hebben een eerste medaille beet op het EK juniores. Lucie Ferauge snelde in de 200m-finale naar het brons in 23”63. Angel Agwazie was goed voor een vijfde plaats in de finale van de hoge horden. 

 Zita Goossens was de eerste Belgische die in actie kwam tijdens de avondsessie van de derde en voorlaatste dag van het EK voor juniores. Goossens zou beginnen op 1m70 en tot 1m80 foutloos blijven. Op die laatste hoogte had onze landgenote een tweede poging nodig. Vervolgens ging de lat naar 1m84. In de eerste poging op 1m84 bleef de lat net niet liggen. In de daaropvolgende tweede en derde poging kende Goossens minder geluk. Ze sloot zo haar finale af op een elfde plaats. Voor het podium was minstens 1m87 nodig. 

Eline Claeys kon in de halve finales van de 400m horden geen aanspraak maken op een finaleplaats. In de eerste van twee halve finales zou Claeys als zesde finishen in 1’00”92. Ver boven haar PR van 58”87. Om via de verliezende tijden kans te maken op de finale was 59”32 nodig.

Ruben Verheyden verbaasde vriend en vijand door de reekswinst binnen te halen in de 1500m. In de erg tactische finale kreeg Verheyden het echter lastig in wat op papier zijn sterke deel is, de slotfase. Onze landgenoot kwam nooit echt in het stuk voor en finishte als elfde in 3’59”46.

Lucie Ferauge had in de voormiddag al getoond dat ze absoluut kans maakte op een medaille. Dat bevestigde ze tijdens de 200m-finale door na een sterke start knap stand te houden. Ferauge finishte als derde in 23”63. Daardoor hebben de Belgen hun eerste medaille op dit EK  beet. Een erg tevreden Ferauge was achteraf vol lof over de Belgian Cheetahs: “Dankzij de World Relays weet ik hoe ik moet omgaan met stress. Zonder mijn ervaring met de Cheetahs hadden de afgelopen dagen veel minder vlot verlopen.”  De Britse Amy Hunt dook als enige onder 23 seconden met 22”94.

Angel Agwazie trok met de derde tijd van alle hordeloopsters naar de finale van de 100m horden. Agwazie zou sterk starten, maar dat deden haar concurrentes ook. De eerstejaarsjuniore hield ondanks alles knap stand en finishte als vijfde na 13”59. Voor de medailles was minstens 13”38 nodig. 

Jaan Bal 
kon een PR vergeten na het  ochtendlijke discuswerpen, maar beet toch door in het polsstokspringen. Vervolgens mocht hij opnieuw werpen, weliswaar met de speer. Daarin zou de meerkamper wederom bibberen, aangezien hij zowel in zijn eerste poging als in zijn tweede poging ver onder de verwachtingen bleef. Gelukkig verbeterde Bal zich in zijn derde en laatste poging naar 49m38. Zo sloop hij toch nog wat dichter in de buurt van zijn PR-meerkamp. In de afsluitende 1500m waren de batterijen bij Bal duidelijk leeg, die finishte na 4’51”97 en zo een eindtotaal van 7.238 punten behaalde. Die prestatie was goed voor de dertiende plaats in de eindstand. 

Bekijk hier het nationale overzicht van deze EKu20 in Zweden.