18/07

EKu20 Boras: perfect rapport op openingsdag

verheyden-ruben-eku20-reeks

Ruben Verheyden verbaast zichzelf met 1500m reekswinst.

De Belgische juniores op het EK in Borås hebben het voortreffelijk gedaan. Ruben Verheyden verbaasde enigszins in de reeksen van de 1500m. Zita Goossens kon bevestigen in de kwalificaties van het hoogspringen. Het duo komt zaterdag aan de start van de finales.

Ruben Verheyden kwam in Zweden voor het eerst aan de start van een internationaal kampioenschap. De atleet begon zijn koers attent voorin en zou nooit uit de top vijf verdwijnen. Voor een rechtstreekse finale was een plaats bij de beste vier nodig. In de slotronde bewees Verheyden echter dat hij met zijn eindschot één van de onverwachte medaillewinnaars voor ons land kan worden tijdens de finale van zaterdag. Verheyden snelde in de slotronde weg van zijn concurrenten en haalde de reekswinst binnen in 3’49”91, goed voor de zesde tijd van alle atleten in de reeksen.

“Mijn kampioenschap is bij deze al geslaagd. Ik kwam naar hier voor de finale en daarin sta ik. De reekswinst zorgde voor het nodige ongeloof, aangezien ik vooral heb proberen strijden voor een rechtstreeks plaatsje in de finale. Er is veel mogelijk zaterdag, maar het kan ook tegenvallen. Ik houd met veel scenario’s rekening,” aldus de 1500m-specialist.

Zita Goossens ging in het hoogspringen op zoek naar 1m83, wat één centimeter onder haar PR ligt. De atlete bleef foutloos op 1m70, 1m74 en 1m78. Op 1m81 ging het fout in haar eerste poging, maar Goossens herpakte zich tijdens haar tweede poging. Die 1m81 zou volstaan, aangezien slechts 11 atletes overbleven na die hoogte. Zaterdag kan Goossens meestrijden voor een plaats in de top vijf.

“Ik ben heel tevreden met het feit dat ik in de finale sta. Daarvoor was ik naar hier gekomen. Ondanks mijn ervaring van het WK van vorig jaar, merkte ik toch dat stress me nog steeds parten speelde. Het waren daardoor niet mijn beste sprongen, maar in de finale valt alles te herdoen. Het is voorlopig moeilijk om te zeggen wat mogelijk is in de finale,” klonk het bij de hoogspringster.     

Bekijk hier het nationale overzicht van deze EKu20.