09/07

EKU20 Boras: nationale selectie bekendgemaakt

2019-eku20-boras
Terwijl momenteel de Universiades aan de gang zijn, en overmorgen de Europese beloftekampioenschappen van start gaan in het Zweedse Gävle, werd ook de definitieve (Belgische) selectie bekendgemaakt voor de 25ste Europese junioreskampioenschappen in Böras, aan de andere kant van Zweden. Die kampioenschappen worden eind volgende week gehouden, van 18 tot 21 juli.

De uiteindelijke nationale selectie bestaat uit 11 namen en twee 4x100m-teams. Verrassingen zijn er ook nu niet. Tim Van De Velde/DUFF en Thomas Carmoy/CRAC zijn de vaandeldragers van het team en konden zich allebei voor twee verschillende disciplines plaatsen. Tim verkiest logischerwijs de steeple boven de 1500m en Thomas ziet de combinatie van 110m horden en hoogspringen gedwarsboomd door het tijdschema. Ook Liefde Schoemaker/MOHA liep als scholiere de EKu20 limiet, maar wordt geselecteerd voor de EYOF, later deze maand in Baku (21 tot 27 juli).  Met ook nog  sprintster Lucie Ferauge/CABW, speerwerper Cedric Sorgeloos/ACW, polsstokspringster Elien Vekemans/DCLA en de tienkampers Jaan Bal/ACBR en Daniel Segers/EA in de selectie,  lijken kansen op medailles in Zweden meer dan realistisch. Alleen voor de samenstelling van de sprintteams moesten er nog knopen worden doorgehakt, want meerdere juniores kwamen in aanmerking voor een plaatsje in die 4x100m-ploegen.

Twee jaar geleden liepen Ferauge (halve finale 200m), Van De Velde (12de 1500m) en Carmoy (7de hoog) nog Europese junioresschool in Grosseto.  Dries De Smet/LEBB (1500m) en Jonathan Sacoor/OEH (400m) pakten er medailles. Toen bestond de Belgische delegatie uit 18 individuelen en 3 teams.
Tijdens de 24 voorgaande EK-juniores, verzamelden onze landgenoten 13 keer goud, 15 keer zilver en evenvel keer brons. In het nationale geschiedenisboek staan illustere atletieknamen als Europees junioreskampioen genoteerd. We noemen voor de vuist Fons Brydenbach, Betty Vansteenbroek, Eline Berings, Thomas Van der Plaetsen, Nafi Thiam en Renée Eykens.

U komt hier alles te weten over deze EKu20-selectie voor Böras.