20/07

EKu20 Boras: Sorgeloos en Feraugie imponerend naar finale

belgaimage-153225375-full

Cedric Sorgeloos met één enkele knalworp recht naar de junioresfinale in Zweden.

De ochtendsessie van de derde dag op het EK juniores was er een met gemengde gevoelens voor de Belgen. Lucie Ferauge en Cedric Sorgeloos verzekerden zich haast moeiteloos van de finales in respectievelijk de 200m en het speerwerpen. Jaan Bal ging de mist in tijdens het discuswerpen en zag zo een eventuele plaats in de top vijf smelten als sneeuw voor de zon.

Lucie Ferauge bewees dat haar reekswinst in de 200m geen toeval was. De Belgian Cheetah snelde in de tweede halve finale op de halve baanronde naar de winst in 23”68. In de slotmeters kon Ferauge zelfs wat gas terugnemen, waardoor ze absoluut tot de medaillekandidates behoort voor de finale van later vandaag. Zorgt Ferauge na het zilver van Kobe Vleminckx op het EK voor beloften nu ook voor een medaille op het EK voor juniores in de sprint? 

Jaan Bal mocht de derde dag op gang trekken voor de Belgen met de 110m horden in de tienkamp. De meerkamper vloog uit de startblokken en liep vervolgens een degelijke wedstrijd. Met 14”75 verloor hij vier puntjes tegenover zijn beste meerkamp, maar in de tussenstand won Bal wel een plaatsje. Hij ging van de zevende naar de zesde plaats. 

In het discuswerpen liep het echter volledig fout. In de eerste poging landde de discus van Bal buiten de zone. De tweede poging liep ook niet van een leien dakje, aangezien zijn projectiel niet echt door de lucht vloog. Met 25m99 zat hij ver achter op zijn eigen PR en zijn concurrenten. In de derde en laatste poging werd het dus alles of niets. Helaas werd het dat laatste, aangezien zijn discus in de kooi bleef steken. Daardoor zakt de meerkamper van de zesde naar de zestiende plaats in de tussenstand en is er plots absoluut geen sprake meer van een eventueel PR. 

In het polsstokspringen deed Bal het met 5m00 erg goed, al was zijn derde poging op die hoogte veelbelovend voor wat toen nog leek te komen. In samenspraak met zijn coach ging de lat meteen naar 5m20, maar helaas kwam de wind opspelen, waardoor het een onmogelijke opdracht werd. Dankzij zijn 5m00 springt Bal wel naar de twaalfde stek in het klassement.

Cedric Sorgeloos kende zoals verwacht geen problemen in de kwalificaties van het speerwerpen. Sorgeloos, die debuteert op het hoogste niveau, kwam in een eerder slordige poging toch tot 77m49, terwijl 72m00 recht gaf op een rechtstreekse finaleplaats. Morgen mikt de Europese ranglijstaanvoerder op een medaille én wie weet een nieuwe verbetering van zijn BR. 

Bekijk hier het nationale overzicht van deze EKu20 in Zweden.