19/07

EKu20 Boras: Belgische juniores blijven sterk presteren

belgaimage-153173344-full

Angel Agwazie: met een PR naar de finale van de 100m horden. Reden voor blijdschap.

De Belgische juniores hebben het meer dan goed gedaan tijdens de voormiddag van de tweede dag op hun EK in Zweden. Alle Belgen gingen namelijk door naar de halve finales, of finale. De enige domper op de vroegtijdige feestvreugde, was het uitvallen van Daniel Segers in de tienkamp.

Met Tim Van de Velde en Thomas Carmoy kwamen twee van de drie Belgen met het blauwe borstnummer - de Europese ranglijstaanvoerder - aan de start. Van de Velde ging voortvarend van start in de tweede reeks van de 3000m steeple. Onze landgenoot zag zijn concurrenten echter naderen en hield wijselijk in. In de slotronde draaide hij opnieuw de gaskraan open om de reekswinst binnen te halen in 9’03”64, de snelste tijd van alle atleten in de reeksen. Zondag gaat Van de Velde op zoek naar zijn tweede gouden plak, nadat hij drie jaar geleden al het goud won bij het EK scholieren.

Carmoy kwam met lichte twijfels aan de start van het hoogspringen. De atleet overtuigde echter, ondanks het feit dat hij op 2m00 en 2m05 telkens twee pogingen nodig had. Op 2m09 vloog onze landgenoot echter over de lat, waardoor hij zondag kan jagen op zijn eerste internationale medaille.

Angel Agwazie zag de reeksen van de 100m horden wegvallen, aangezien een aantal atletes niet aan de start verschenen. Daardoor werden het rechstreekse halve finales. In de eerste van drie halve finales snelde Agwazie naar de tweede plaats in een nieuw PR van 13”51, daardoor was ze rechtstreeks zeker van haar finaleplaats. Bovendien zette de specialiste op de hoge horden de derde chrono van alle atletes neer, waardoor er zomaar een medaille uit de bus kan vallen.

Ook Elien Vekemans kan met gelijkaardige ambities naar de finale, nadat ze probleemloos de kwalificaties van het polsstokspringen overleefde. Vekemans ging telkens in haar eerste poging over 3m70, 3m90 en 4m05. Achteraf was de polsstokspringster heel opgelucht, nadat ze vorig jaar op het EK voor scholieren haar aanvangshoogste niet haalde.

Eline Claeys kwam in actie op de lage horden en plaatste zich in de vierde en laatste reeks door derde te worden. Met haar tijd van 1’00”90 lijkt een finale in de 400m horden voorlopig niet tot haar mogelijkheden te behoren, al gaf de Limburgse aan dat ze heel wat energie kon sparen in de slotmeters.

Jaan Bal en Daniel Segers  moesten als eersten aan de bak en begonnen aan hun tweedaagse in de tienkamp. Bal begon sterk met de tweede prestatie in het algemeen in de 100m met 10”75. Drama was er echter voor Segers, die de finish niet haalde door een hamstringblessure. Zijn trainingsmaatje Bal moest dus alleen verder, maar zou wel overtuigen in het verspringen door met 6m82 beter te doen dan zijn beste meerkamp. In zijn derde en laatste poging liet Bal echter een stevig PR liggen door ver van de balk af te stoten en toch 6m80 te behalen. In het kogelstoten presteerde Bal op niveau met 12m45, iets onder zijn prestatie tijdens zijn PR-meerkamp. De meerkamper kampeert voorlopig op de negende stek in de tussenstand.

Bekijk hier het nationale overzicht van deze EKu20 in Zweden.