21/07

EKU20 BORA: carmoy en vekemans redden al springend de nationale feestdag

belgaimage-153265511-full

Elien Vekemans zorgde voor polsstokbrons in Zweden.

Thomas Carmoy en Elien Vekemans hebben ons land een tweede en derde medaille bezorgd op het EK voor juniores. Carmoy was ruimschoots de beste in het hoogspringen met 2m22 en liet zo de Brabançonne weerklinken op de nationale feestdag. Vekemans zag een sterke competitie beloond met brons in het polsstokspringen. Tim Van de Velde kon zijn favorietenrol in de steeple niet waarmaken.

Elien Vekemans moest haar polsstokfinale in helse omstandigheden starten. Een heusde stortbui verpestte de eerste pogingen. Vekemans liet het niet aan haar hart komen en sprong in haar tweede poging over 3m91. Vervolgens had ze op 4m06 drie pogingen nodig. Het bibberen op die hoogte verdween toen onze landgenote over 4m16 kon zweven. Haar rechtstreekse concurrente voor het brons had één poging extra nodig. De medaille leek op die manier binnen, zeker toen slechts één atlete over 4m26 ging. Zo moest Vekemans alleen Aksana Gataullina en de Franse Julie-Marie Bonin voor zich dulden.

Thomas Carmoy zorgde zowaar voor een nog straffere stunt in het hoogspringen. Tot 2m16 bleef Carmoy foutloos. Vervolgens had hij één extra poging nodig om Oleh Doroshchuk van zich af te schudden. Die laatste moest over 2m18. Dat kunstje klaarde slechts één man en zijn naam was niet Doroshchuk, maar wel Carmoy. De Belgische recordhouder liet de lat vervolgens op 2m22 leggen. In de tweede poging vloog Carmoy zowaar over de lat, goed voor zijn tweede prestatie ooit. De lat ging nog naar 2m26, maar dat was net te hoog gegrepen voor de kersverse Europese kampioen, die zijn favorietenrol met het bijhorende blauwe nummer kon waarmaken. Van de hamstringproblemen bij de atleet in de aanloop naar het EK, was niks meer te merken toen de Brabançonne weerklonk op onze nationale feestdag.

Tim Van De Velde kwam ook aan de start met zo’n blauw nummer en leek in de finale van de 3000m steeple een tactisch sterke race te lopen. Vanuit de achtergrond won Van de Velde stelselmatig plaatsjes, om zo vanuit de top vijf de laatste 800 meter aan te vatten. De Belgische recordhouder bij de juniores - en Europees ranglijstaanvoerder -  beschikte echter niet over de wonderbenen waarop hij hoopte en kon niet antwoorden op de snelheidsimpulsen van onder meer de Zweed Omar Nuur. Van De Velde zag zijn verhoopte medaille uit zijn handen glippen. Hij finishte als tiende op meer dan 15 seconden van de Turkse winnaar Murat Yalçinkaya, die het na een pittig sprintje haalde van Nuur in 8’58”20.

Bekijk hier het nationale overzicht van deze EKu20 in Zweden.