07/12

EK veldlopen Turijn: Ruben Verheyden mikt resoluut op nieuwe medaille met Mixed Relay

website-mixed-relays-2021-dublin-ekx-belga-jasper-jacobs-1

De gemengde ploeg die vorig jaar brons won.

Het brons van vorig jaar in Dublin smaakt naar meer. En dus hoopt Ruben Verheyden om opnieuw op het podium te staan van de Mixed Relay op het EK veldlopen van aanstaande zondag in Turijn. Op training voelt de Europese beloftekampioen van de 1.500 meter zich elke week beter.

Ideaal verliep de aanloop van Ruben Verheyden/EA richting Turijn niet. In oktober sukkelde hij met de achillespees. “Ik heb een week niet gelopen en ben daarna beginnen opbouwen op de Alter-G”, legt hij uit. “In Roeselare had ik nog maar twee weken intervaltraining in de benen en daarna heb ik gelukkig geen enkele last gehad. Het is een beetje lastig om te zeggen waar ik sta, want één wedstrijdje zegt niet alles, maar ik heb er wel vertrouwen in. Ik heb enorm hard getraind op de fiets en de crosstrainer.”

De laatste trainingen sterkten het vertrouwen. “Na Roeselare heb ik nog 7x1000m gedaan op woensdag en 10x400m op zondag, in beide gevallen met 1’30 rust tussen”, zegt Ruben. “Ik voel mij absoluut goed. Sinds midden november gaat het elke week beter. Ik denk, nee ik weet, dat ik in Turijn nog beter zal zijn dan in Roeselare.”

Het doel zondag in Turijn, waar Ruben samen aantreedt met Stijn Baeten/DCLA, Vanessa Scaunet/CABW en zijn eigen trainingsmaatje Mariska Parewyck/EA, is duidelijk. “Ik ben ambitieus”, klinkt het stellig. “Als we vorig jaar een medaille konden pakken, moet dat dit jaar ook kunnen. Ik heb de startlijst bekeken en alleen Italië steekt erbovenuit. Als bij ons iedereen op niveau loopt, moeten we meespelen voor het podium.”

Dat Elise Vanderelst/MOHA er dit jaar niet bij is, ziet Ruben niet als een groot probleem. “Mariska is echt in vorm en wil zich bij haar eerste kampioenschap bewijzen”, luidt het. “De rest van de ploeg is ook sterker dan een jaar geleden. De medaille van vorig jaar is het bewijs geweest dat het kan. We weten nu dat het helemaal niet belachelijk is om te zeggen dat we op het podium mikken. Er is geen coolere doelstelling dan op medailles mikken bij een EK.”

Loopvolgorde

De loopvolgorde van de Belgische ploeg is nog niet besproken. Eén ding is wel zeker: Stijn Baeten kan niet langer als afwerker fungeren. De loopvolgorde alterneert elk jaar, dus deze keer moet er een vrouw finishen. “Vorig jaar gaf iedereen ter plaatse zijn mening over de volgorde en waren we er meteen uit”, zegt Ruben. “Ik hoop dat het dit jaar op dezelfde manier gaat.”

De Belgische ploeg verzamelt vrijdag rond 9u30 op Zaventem en landt na een tussenstop in Rome pas rond 18u in Turijn. Een lange reisdag dus. Zaterdagochtend volgt de parcoursverkenning. Ruben is optimistisch over dat parcours. “De omloop en het hoogteprofiel staan online”, weet hij. “Het is overwegend vlak met één pittig hellinkje en het gaat ook veel rechtdoor. Hoe meer het op een piste lijkt, hoe beter voor mij.”

De focus ligt nu nog een paar dagen helemaal op de cross, maar na Nieuwjaar trekt Ruben de indoorhal in. “Misschien combineer ik het nog met crossen, maar ik heb vorig jaar geleerd dat dat niet evident is. De kans bestaat dat het EK mijn laatste cross van het seizoen is. Ook indoor hoop ik wel om het EK te halen, want ik sta goed op de ranking”, besluit hij.