09/12

EK veldlopen Turijn: Robin Hendrix mikt op top 15 én teammedaille

hendrix-robin-2020-nvda-nad-2

Robin Hendrix.

De supervorm heeft hij nog niet te pakken, daar is Robin Hendrix eerlijk in. En toch mikt hij op top vijftien zondag in Turijn. De laatste zware training vorige week zorgde voor een extra dosis vertrouwen. Met het mannenteam liggen de collectieve ambities een pak hoger. Daar wordt luidop van een medaille gesproken.

Eén keer eerder liep Robin Hendrix/OEH de lange cross bij een EK veldlopen: in Tilburg in 2018 was hij vijftiende. Meteen ook een mooie doelstelling in Turijn. “Ik heb de deelnemerslijst bekeken”, vertelt hij. “De verwachte toppers staan ertussen en het niveau zal hoog liggen. Top vijftien zou mooi zijn. Mijn vorm is goed, maar nog niet super. In principe ben ik wel beter dan vier jaar geleden, maar het niveau in Europa is ook gestegen. Een vijftiende plaats van toen is geen vijftiende plaats van nu.”

Dat Robin nu nog niet in topvorm is, was volgens plan. “Ik ben pas in oktober beginnen trainen”, legt hij uit. “Mijn laatste wedstrijd was pas midden september en daarna ben ik nog even op vakantie geweest. De voorbije maanden heb ik relatief traag opgebouwd met het idee om tegen het indoorseizoen mijn topniveau te bereiken.”

Na Roeselare stond er nog een stevige trainingsweek van 130 kilometer op de planning. “Vrijdag heb ik toch nog een training gedaan waarvan ik dacht: dit heb ik al van voor mijn militaire opleiding niet meer gekund”, verklapt Robin. Op het menu: 5.000m (15’19) – 3’ rust – 3.000m (8’49) – 500m jog – 2.000m (5’41) – 500m jog – 1.000m (2’46) – 1’ rust – 1.000m (2’42) – 1’ rust – 1.000m (2’38). “Dat heeft heel veel vertrouwen gegeven. De vorm is er, nu moet ik gewoon uitgerust geraken.”

Het parcours in Turijn moet Robin wel liggen, denkt hij. “Het zal meer op mijn maat zijn dan Roeselare”, klinkt het. “Er is minder modder en er zijn minder bochten. Ik ga proberen mee schuiven in de top tien, maar als ik voel dat het te hard gaat, wil ik op tijd temporiseren en op het einde nog kijken of ik weer kan opschuiven. Top tien zou super zijn, top vijftien is een relatief veilige verwachting.”

Waarom geen goud?

Vooral als deel van het Belgische seniores mannencollectief mikt Robin zondag hoog. “We zijn héél sterk als ploeg”, weet hij. “We kunnen meedoen voor een medaille en wie weet zelfs voor goud. Waarom niet? Isaac zit goed, uitzonderlijk goed. Die doet trainingen zoals in de zomer, toen hij 13’04 liep. Michael en John halen ook een hoog niveau. Spanje en Groot-Brittannië zijn ook sterk, maar we doen toch mee.”

Na Turijn verschuift de focus heel snel richting indoorhal. “Ik train ook gewoon door zonder rustperiode”, benadrukt Robin. “Vanaf 26 december ga ik vier weken op hoogte in Bakala Academy en eind januari loop ik al mijn eerste 3.000 meter. Daarna ga ik nog twee weken in de zon trainen in Portugal en nadien volgen nog één of twee wedstrijden. En dan zal het EK daar al zijn. Het belangrijkste voor mij is punten verzamelen en mij plaatsen voor het WK outdoor in Boedapest, maar als ik hard loop zal ik me wel plaatsen voor het EK indoor in Istanboel, en dan zou het onnozel zijn om daar niet mee te doen.”