24/02

EK indoor 2021: maak kennis met de Belgische selectie

-jdc3905-00001

In Torun nemen Iguacel, Doom en Dylan Borlée, naast de aflossing, ook individueel deel aan de 400m

Gisteren was de laatste dag van de selectieperiode voor de Europese kampioenschappen indoor in het Poolse Torun. In totaal voldeden 14 atleten aan de selectiecriteria, Nafi Thiam/RFCL en de 4x400m aflossingsploeg bij de mannen kregen een uitnodiging in de bus en Noor Vidts/VAC mocht zich ook al opmaken voor het EK als gevolg van haar eerste plaats op Europese jaarranglijst. Daarnaast delibereerde de selectiecommissie nog eens 14 atleten, waardoor de Belgische selectie voor het EK indoor in totaal uit 30 individuele atleten en 1 aflossingsploeg zal bestaan.

Afgelopen zaterdag verzekerden nog drie extra Belgen zich van een ticket richting Torun tijdens het BK indoor, terwijl twee anderen zelfs een tweede limiet behaalden. Met nog een aantal knappe prestaties kreeg de selectiecommissie een moeilijke opdracht om de definitieve selectie vast te leggen. Met het oog op de Olympische Spelen in Tokio heeft de Koninklijke Belgische Atletiekbond beslist om de selectie zo ruim mogelijk te maken, waardoor de definitieve selectie bestaat uit 30 atleten die individueel in actie komen en één aflossingsploeg. Ontdek hier de volledig selectie. 

Op 60m verzekerde Rani Rosius/AVT zich tijdens de tweede Micromeeting van een eerste individuele deelname aan een kampioenschap bij seniores. Op de eerste Micromeeting bleef Kobe Vleminckx/LYRA amper één honderdste boven de gevraagde tijd voor het EK. Vleminckx mag zich dankzij die prestatie alsnog opmaken voor het EK en hij krijgt gezelschap van Gaylord Kuba Di Vita/CABW, die ook werd gedelibereerd. Op de 60m horden zijn eveneens drie atleten geselecteerd. Michael Obasuyi/OEH liet verstek gaan voor het BK indoor, maar etaleerde de afgelopen weken zijn goede vorm om een knappe prestatie neer te zetten op het EK. Bij de vrouwen verzekerde Anne Zagré/RESC zich begin februari al van haar selectie en in Torun krijgt ze gezelschap van Eline Berings/RCG. Berings benaderde op het BK indoor de EK-limiet tot op twee honderdsten en werd op basis van die prestatie gedelibereerd, waardoor de Gentse zich mag opmaken voor een nieuw internationaal kampioenschap.

Cynthia Bolingo/CABW gaat in Torun op zoek naar een nieuwe topprestatie op de 400m na haar verrassende zilveren medaille van twee jaar geleden. Camille Laus/OEH en Hanne Maudens/VS mogen zich ook opmaken voor de dubbele baanronde. Bij de mannen komen ook drie landgenoten in actie, namelijk Alexander Doom/AVR, Christian Iguacel/LYRA en Dylan Borlée/OEH. Op de 800m dook Renée Eykens/AA afgelopen zaterdag onder de EK-limiet. In haar spoor liep ook Mirte Fannes/DCLA een knappe wedstrijd en wordt beloond met een ticket richting Torun. Vanessa Scaunet/CABW wordt de derde Belgische op de 800m, nadat ook zij werd gedelibereerd. Eliott Crestan/SMAC verbeterde deze winter het BR indoor tot 1’46”40 en mag die goede vorm etaleren op het EK. Aurèle Vandeputte/HAC werd gedelibereerd door de selectiecommissie, waardoor ook hij zich mag opmaken voor de Europese titelstrijd. Elise Vanderelst/MOHA liep de limiet op zowel 800m als 1500m, maar kiest voor haar beste nummer. Ze bracht het BR op de 1500m deze winter tot 4’05”71 en is daarmee de derde Europese performer. Met Lindsey De Grande/OEH krijgen we een tweede Belgische op de 1500m. De Grande heeft deze winter 4’15”44 achter haar naam staan en wordt op basis van die prestatie gedelibereerd. Bij de mannen komen drie Belgen aan zet op de 1500m, Oussama Lonneux/SER, Stijn Baeten/DCLA en Michael Somers/LYRA. En ook op de 3000m krijgen we drie Belgische mannen aan de start. Isaac Kimeli/OEH, Robin Hendrix/OEH en John Heymans/DCLA. Kimeli liep tijdens de IFAM Indoor naar een knappe tijd en staat daarmee zesde op de Europese ranglijst.

Thomas Carmoy/CRAC is de enige landgenoot die zich kon verzekeren van een rechtstreeks ticket richting Torun in het hoogspringen. Met Merel Maes/ACW en Fanny Smets/CABW komen er mogelijks nog twee Belgen in actie op een kampnummer, indien European Athletics de inschrijving van Maes in het hoogspringen en Smets in het polsstokspringen aanvaarden.  Nafi Thiam/RFCL kreeg een uitnodiging van European Athletics om deel te nemen aan de meerkamp op basis van haar resultaten tijdens het outdoorseizoen in 2019 en 2020. Noor Vidts/VAC kreeg eentje op basis van haar eerste plaats op de ranglijsten tijdens het huidige indoorseizoen. Met Thiam en Vidts is ons land stevig vertegenwoordigd op de vijfkamp.

Tot slot mag de 4x400m zich opnieuw opmaken voor een internationaal kampioenschap. De ploeg bestaat uit de broers Kevin, Jonathan en Dylan Borlée/OEH, Alexander Doom/AVR en Christian Iguacel/LYRA.

Het volledige overzicht met alle info over het EK indoor in Torun kan je hier terugvinden.