08/08

EK dag 3: België weer drie finaleplaatsen rijker

belgaimage-138700977-full

Hanne Claes en Margo Van Puyvelde.

Na de avondsessie van de derde dag op het EK in Berlijn is België drie finaleplaatsen rijker. Zowel Hanne Claes in de 400 horden als haar trainingsmaatjes Kevin en Jonathan Borlée in de vlakke 400 meter, dwongen een plaats bij de beste acht af.

Hanne Claes/RESC trad aan in de eerste van drie halve finales, en koos voor een iets meer ingehouden start dan we dit seizoen van haar gewend zijn. Het bleek de juiste tactiek, want Hanne had nog een sterke laatste rechte lijn in petto en finishte als tweede in 55.75. Die tweede plaats leverde haar een rechtstreeks ticket voor de finale op. Sterk werk. Justien Grillet/VS gaf gisteren al aan dat haar EK met een plaatsje in de halve finales geslaagd was, en moest woensdag vrede nemen met een achtste plaats in haar halve finale in 57.40. Margo Van Puyvelde/ASVO moest jammerlijk verstek laten gaan voor haar halve finale met een voetblessure. Of ze ook de 4x400 meter moet schrappen, valt nog af te wachten.

De 400 meter bij de mannen leverde nog meer Belgisch succes op. Jonathan Borlée/RCB ging in de eerste van drie halve finales van start, en maakte zwaar indruk. Met 44.87 werd hij niet alleen tweede in zijn reeks, hij liep ook de tweede tijd over alle series heen en zette zelfs zijn beste chrono in drie jaar tijd neer. Dylan Borlée/RCB had gehoopt om in de tweede reeks zijn persoonlijk record aan te scherpen, maar in 45.63 strandde hij op acht honderdsten. Zeker niet slecht, al had hij zelf op iets meer gehoopt dan een zeventiende plaats. Kevin Borlée/RCB haalde nog eens ouderwets zijn sterke laatste rechte lijn boven, en die bracht hem de derde plaats in zijn reeks in 45.07. De opluchting was groot toen een minuutje later duidelijk werd dat die chrono volstond om mee te gaan met de beste verliezers. De tweeling Borlée staat er weer wanneer het moet. Chapeau.

Ook Robin Vanderbemden/SER had uitgesproken finaleambities in de 200 meter, maar hij kon op het moment van de waarheid zijn persoonlijk record van 20.43 niet benaderen. Met 20.62 werd hij wel veertiende, precies de positie die hij ook op de startlijst bezette. Claire Orcel/CSF moest in de kwalificaties van het hoogspringen vrede nemen met 1m81. Nadat ze op 1m86 een eerste misser liet optekenen, liep ze bij haar tweede poging een behoorlijk zware rugblessure op en moest ze de strijd staken.