07/08

EK dag 2: Zilveren Bashir Abdi!

belgaimage-138669057-full

Bashir Abdi: de Belgische vlag gaat voor het eerst een rondje doorheen het Olympisch stadion.

De eerste échte dag van het EK in Berlijn - maandag waren er alleen kwalificaties - is meteen een hoogvlieger geworden voor de Belgen. Bashir Abdi pakte schitterend zilver in de 10.000 meter, en bracht ons land de eerste medaille in het afstandslopen sinds 1994.

Onder impuls van de Turken was de openingskilometer van de 10.000 meter in Berlijn meteen snel. Soufiane Bouchikhi/RFCL volgde kort in het spoor van de koplopers, Bashir Abdi/RCG zette zich rustig middenin het pak, Simon Debognies/OEH startte achterin. Vanaf de tweede kilometer ging het tempo wat uit de wedstrijd, maar af en toe volgden wel nog stevige speldenprikken. Soufiane was ook bij die aanvallen nooit weg te slaan uit de top vier, Bashir schoof beetje bij beetje op maar liet zich niet druk maken en volgde nog altijd een heel eind verderop. Ook Simon begon aan een inhaalrace.

Toen de finaleronden in zicht kwamen, was Bashir al helemaal naar voren opgeschoven, en bij het ingaan van de laatste ronde trok hij de kopgroep zelfs helemaal uiteen. Soufiane moest even later passen, maar kon wel nog als zesde finishen (28:19.04). Simon was blijven opschuiven en werd bij zijn debuut op het hoogste niveau mooi vijftiende (29:00.98). Maar wat gezegd van Bashir? Op de Fransman Amdouni na, liep hij iedereen los uit het spoor, Amdouni kwam er nog overheen voor goud, Bashir pakte schitterend zilver in 28:11.76. Na een vierde en een vijfde plaats bij EK's is zijn doorzetting nu beloond met een medaille.

Thomas Van der Plaetsen/DEIN werkte in de tienkamp nog een  - gezien de omstandigheden - degelijke hoogspringwedstrijd af en werd vierde met 2m05, maar moest daarna de gevreesde beslissing nemen: de voet liet doorzetten niet toe, de 400 meter werd niet meer afgewerkt, en na het WK van vorig jaar volgde nu ook bij het EK een opgave voor de titelverdediger.