07/08

EK dag 2: Ochtendsessie van hoogtes en laagtes voor de Belgen

belgaimage-138656526-full

Margo Van Puyvelde lopot rechtstreeks nar de halve finale 400m horden. Daar zullen drie landgenoten aantreden, net zoals in de 400m mannen.

De eerste ochtendsessie op het EK in Berlijn is er een van hoogtes en laagtes geworden voor onze landgenoten. Met zeven Belgen in actie, was het meteen druk. De broers Borlée maakten indruk in de 400 meter, Renée Eykens ging tegen de grond in de 800 meter.

Tienkamper Thomas Van der Plaetsen/DEIN mocht de spits afbijten op dinsdag. In de 100 meter was te merken dat hij de voorbije maanden door blessures niet de ideale voorbereiding kende, en hij moest vreden nemen met een 27ste plaats in 11.48. Het persoonlijk record van Thomas staat op 11.04. Zijn opener in het verspringen was met 7m41 behoorlijk, maar helaas werd dan de pijn in de voet die hem de afgelopen weken parten speelde weer feller. De resterende pogingen in het verspringen werden noodgedwongen geschrapt, maar na enig beraad besliste Thomas om toch verder te doen met zijn tienkamp. In het kogelstoten deed hij met 13m35 gevoelig beter dan tijdens zijn recordmeerkamp, en dus is er weer hoop. Afwachten wat de voet geeft de komende anderhalve dag.

Margo Van Puyvelde/ASVO en Justien Grillet/VS traden voor het eerst individueel aan op een EK, maar desondanks wisten ze zich al bij al vlot te plaatsen voor de halve finales van de 400 meter horden. Beiden werden derde in hun reeks, Margo klokte met 56.70 de zesde chrono over alle reeksen, Justien met 56.94 de achtste. Hierbij moet wel opgemerkt dat de top twaalf, waaronder ook Hanne Claes/RESC, morgen pas in actie treedt in de halve finales.

De verhoopte dubbele tripel in Berlijn is een feit, want ook in de vlakke 400 meter bij de mannen krijgen we drie Belgische halve finalisten. Uit dezelfde familie dan nog. Zowel Kevin Borlée/RCB, Jonathan Borlée/RCB als Dylan Borlée/RCB wonnen hun reeks. Kevin kwam als eerste in actie en leek ontspannen richting een beste seizoenstijd van 45.29 te lopen. Jonathan ging even later iets dieper, maar dat leverde met 45.19 dan ook de snelste chrono ooit in de eerste ronde van een EK op en eveneens een seizoensbeste. Ook Dylan mag zich na zijn 45.84 opmaken voor de halve finales op zijn eerste outdoortoernooi als individuele atleet.

Renée Eykens/KAPE verging het minder goed. Ze zat met nog 50 meter te gaan in de laatste rechte lijn van de 800 meter ingesloten op de vijfde plaats, ging op zoek naar een gaatje, kwam in aanraking met een Franse concurrente, en ging op 30 meter van het einde tegen de grond. De Europese beloftekampioene liep uiteindelijk wel nog uit, maar moet de halve finales waar ze zo hard voor gewerkt heeft, uit het hoofd zetten.