20/01

Eindejaarsspecial Track Record: Bart Bennema

bart-youtube

Bart Bennema in de Gentse Topsporthal.

We zijn nog lang niet uitgepraat over het mooie atletiekjaar 2023. Track Record trok naar de Gentse Topsporthal voor een babbel met Jolien Boumkwo, Rani Vincke, Merel Maes en Bart Bennema. De vierde aflevering van de Eindejaarsspecial met Rani Vincke is vanaf vandaag te beluisteren.

De 'toptransfer' in 2023 voor Atletiek Vlaanderen was misschien wel Bart Bennema. De Nederlandse topcoach startte op 1 maart 2023 als nieuwe begeleider van het meerkampproject. Met Bart Bennema kreeg de meerkamp (een speerpuntdiscipline) een extra kwaliteitsinjectie. Samen met de program manager van de topsportwerking Fernando Oliva vormt hij een perfecte tandem. "Fernando en ik leiden samen het meerkampproject, maar we werken ook samen met andere coaches", vertelde de Nederlander die zich op korte tijd heeft ingewerkt. "Ik moet zeggen dat ik heel prettig ontvangen ben en dat de mensen heel open waren. Dat is niet standaard in de atletiek. Ik vind dat heel prettig gedaan. Dus complimenten aan iedereen." Hij is erg enthousiast over de mentaliteit en de kwaliteit van zijn trainingsgroep met o.a. Jente Hauttekeete/KAAG, Jef Misplon/RCG, Dai Keïta/DCLA en Elie Bacari/DCLA. "Ik zie dat de atleten vooruitgaan, dat onze groep goed functioneert. Er wordt goed gewerkt. Ik zie de progressie komen. Ik ben tevreden."

 

"Een goede keuze van Eli Bacari om over te stappen naar de horden"

De voormalige coach van Nederlandse wereldtoppers als Dafne Schippers, Nadine Broersen, Pieter Braun en Nadine Visser kan ook de (horde)spurters veel bijbrengen. Zo gelooft hij dat de toekomst van toptalent Elie Bacari op de spurt ligt. Bart Bennema: "Hij heeft volledig de overstap gemaakt naar de horden. Ik denk dat het een goede keuze is voor hem. Ik denk dat de meerkamp voor hem te veel zou zijn om fysiek vol te houden. Ik denk dat de hordespurt hem uitzonderlijk goed ligt. Dat zullen we de komende jaren zien."

 

'Meerkamplanden' België en Nederland 

Het is volgens Bennema geen toeval dat er in de Lage Landen zoveel meerkamptoppers gekweekt worden. "Er zijn meerdere oorzaken", legt hij uit.  "Het heeft te maken over hoe we atletiek bedrijven in onze landen. Als je hier aan atletiek doet, ga je alle onderdelen doen. Lekker breed. Meestal worden de atleten binnen de clubs breed opgeleid. We zijn groot en over het algemeen redelijk motorisch onderlegd. Al die zaken tezamen monden uit in een maakbaar onderdeel. Meerkamp is een stuk 'trainbaarder' dan bijvoorbeeld sprint."

Beluister/bekijk hier de aflevering op ons YouTube-kanaal

Beluister/bekijk hier de aflevering op Spotify

De vorige afleveringen met Jolien Boumkwo/VAC, Merel Maes/VAC en Rani Vincke/KAAG zijn ook nog altijd te bekijken.