04/03

Eetstoornissen: het belang van een snelle detectie en doorverwijzing

2022-02-23-infosessie-eetstoornissen-4
Zoals aangekondigd onderneemt Atletiek Vlaanderen actie tegen eetstoornissen, een probleem dat over de volledige breedte van de atletiekgemeenschap aanwezig is, los van de discipline, het niveau, leeftijd of geslacht. De aandoening is complex en heeft een zware impact op het leven van de persoon en hun omgeving. Wij zetten in op een snelle detectie en doorverwijzing naar gespecialiseerde hulp, want een tijdige behandeling vergroot de kans op genezing naar 75%, anderzijds zoekt (minstens) 1/3 nooit hulp voor hun probleem.

Atletiek Vlaanderen lanceert daarom de pagina www.atletiek.be/eetstoornissen om iedereen bewust te maken en te informeren over het probleem. Zo kan je op onze nieuwe pagina de integrale infosessie van 23 februari terugvinden, waarin een multidisciplinair team (sportarts Petra Bruggeman, psychologe Hanna Aerts en sportdiëtist Gino Devriendt) concrete informatie voor atleten en ouders heeft gegeven over o.a. het ontstaan van de aandoening, welke alarmsignalen je kan herkennen, hoe een basisvoedingspatroon voor een (top)sporter er moet uitzien en hoe je de problematiek bespreekbaar maakt.

Binnenkort organiseren we een meer diepgaande sessie voor trainers, begeleiders en vertrouwenspersonen, deze informatie maken we binnenkort bekend. Voor trainers bieden we nu alvast de mogelijkheid om een e-learning module ‘Eetstoornissen in de atletiek’ te volgen op het platform van de Nederlandse Atletiekunie.

Tenslotte vragen we aandacht voor het SPIDI-onderzoek waar men een atletische identiteit wil onderzoeken in relatie tot een positief lichaamsbeeld, eet- en beweeggedrag. Wij vragen aan alle atleten tussen 16-35 jaar om tot en met 20 april de vragenlijst in te vullen, dit duurt ongeveer 45 minuten. Met de inzichten uit dit onderzoek hopen we onze aanpak tegen eetstoornissen nog verder te verbeteren.

Alle informatie, waaronder contactgegevens van hulpverleners, kan je vanaf heden terugvinden op www.atletiek.be/eetstoornissen.