10/03

Dorian Boulvin en Juliette Thomas winnen hoogstaand BK halve marathon

podium-vrouwen-bk-halve-marathon

Het vrouwenpodium met Juliette Thomas (m), Hanne Verbruggen (l) en Victoria Warpy (r)

Het BK halve marathon zondag in Gent draaide uit op een hoogstaande, spannende strijd met Dorian Boulvin en Juliette Thomas als laureaten. Haas Simon Debognies finishte weliswaar nog voor Boulvin als beste Belg, maar omdat hij zich niet had ingeschreven, komt hij niet in aanmerking voor de nationale titel.

Boegbeeld Bashir Abdi (stressfractuur) moest de wedstrijd noodgedwongen volgen van de zijlijn. Maar dat kwam de spanning wellicht enkel ten goede. Achter de kopgroep met de snelle buitenlandse toppers, met ook Lahsene Bouchikhi/RESC die aanvankelijk aanhaakte, vormde zich een groepje met de betere Belgen: Simon Debognies/OEH, Dorian Boulvin/CABW en Koen Naert/RESC. Stuk voor stuk mannen die al het een en ander bewezen op de weg. Debognies leverde haaswerk voor Dorian Boulvin. Omdat hij zich goed voelde besloot Debgonies om door te gaan tot de finish. In een langgerekte sprint gaf hij zijn trainingsmakker het nakijken. De 27-jarige loper finishte in een toptijd van 1u01'25 met een fractie voorsprong op Boulvin die de Belgische titel pakte. Koen Naert (1u03'33) finishte als derde landgenoot en won zilver. Alle drie bleven ze onder de limiet van 1u01'40 voor het EK in Rome. Nicolas Schyns/SER volgde als vierde in 1u03'39 en legde beslag op brons. De Keniaan Evans Kipkorir klokte met 59'59 de snelste tijd in Gent. Het parcoursrecord van Bashir Abdi/RCG van 59'51 hield dus nipt stand. Na de race heerste er enige verwarring over de nationale titel bij de mannen, maar Simon Debognies' naam stond niet op de officiële deelnemerslijst. waardoor hij geen aanspraak kan maken op de titel. 

 

Juliette Thomas met supertijd

Juliette Thomas/DAMP gaf een ware demonstratie bij de vrouwen. Tot ongeveer halfweg duldde ze nog Hanne Verbruggen/VITA in haar spoor in de strijd om de titel. Ze onderhield een zeer strak tempo.Met dank aan prima haaswerk van Thomas De Bock/OEH dook ze onder de grens van de 1u10. De Waalse atlete bolde binnen in 1u09'48. Het stokoude BR van Marleen Renders (1u08'56) komt stilaan in het vizier. Hanne Verbruggen wist de schade behoorlijk te beperken en hield stand als tweede landgenote. Zilver was haar beloning na 1u10'23. Victoria Warpy/ACW maakte het podium compleet. Haar tijd: 1u12'36. De Keniaanse Judy Kemboi kroonde zich tot winnares in 1u06'35. 

Bekijk hier de resultaten van de Runners' lab Halve marathon.

 

 

20240310-000252-johnny-de-ceulaerde-bk-halve-marathon-nikon-d5-jdc9175

De wedstrijd in Gent gold ook als BK voor masters. Fenomeen Eddy Vierendeels/ACP deed van zich spreken met een halucinante tijd van 1u19'33. Straf voor een 71-jarige!