22/09

BK-KVV Halve marathon: warmte en wegvergissing maken slachtoffers

wevelgem

Steven Casteele (in geel) en Angelo Van De Casteele (links) leiden halfweg samen met Michael Brandenbourg , Ward Van Der Kelen en Thaddee Adam. Even later gebeurt de fatale wegvergissing...

Het BK halve marathon in Wevelgem van zondagmiddag was er eentje die niet snel zal vergeten worden. Niet alleen was het omstreeks het middaguur al flink zomers warm, wat veel deelnemers heel wat parten speelde, het was vooral een jammerlijke wegvergissing die halfkoers voor ophef zorgde.

Vijf leiders kwamen na 11 kilometer met hele ruime voorsprong op de rest van de concurrentie langs het Leiepad door.  Dat waren Kortrijkzaan Steven Casteele, Angelo Van De Casteele/HAMM, titelverdediger Ward Van Der Kelen/EA,  Michael Brandenbourg/ARCH en een verrassende Thaddee Adam/USTA.  Even later doken zij de Kortrijkse binnenstad in, maar daar liep het grondig verkeerd. Plots stelden begeleiders en lopers vast dat zij niet meer op de juiste weg zaten… Toen het vijftal goed en wel de juiste weg had teruggevonden, waren er al heel wat lopers gepasseerd via de correcte route.  Van die achtervolgers bleek Tommy Kinders/ROBA uiteindelijk ruim de betere en de man die vorig jaar nog brons pakte op het BK marathon in Eindhoven, liep dan ook afgescheiden over de eindstreep. Dichtste (Belgische) achtervolger was Gerd Devos/ATAC, die in een pittig sprintje AZW-er Jonas Versteele kon terugwijzen.

Ondertussen hadden de tenoren in een blitse achtervolging al heel wat tegenstanders geremonteerd. Die dolle achtervolging werd eerst Adam en Van Der Kelen fataal. Ook Brandenbourg moest nog afhaken zodat Van De Casteele en Casteele samen het Leiepad verlieten en richting aankomst keerden. Steven Casteele kon in een langgerekte eindsprint duidelijk afstand nemen van zijn belager met (bijna) dezelfde familienaam.

Uiteraard werden juryleden en organisatoren opgezadeld met een reuzengroot probleem voor de mannentitel alle categorieën. Die beslissing werd begrijpelijkerwijze doorgespeeld naar de groene tafel van de KBAB. Wordt dus vervolgd

Voor de overige categorieën – masters incluis – was er uiteraard geen probleem en konden de medailles correct worden toegekend. Ook bij de vrouwen. Favoriete Hanne Verbruggen kwam niet opdagen, maar dat deed niks af aan de geweldige verdienste van master Mieke Gorissen/ADD, die zowat de hele koers een flink stuk voor Karen Van Proeyen/ROBA uitliep. Gorissen won vorige week nog drie Europese mastertitels in Venetië en bracht  die spetterende conditie mee naar Wevelgem.  We hebben het laatste van deze Limburgse nog niet gezien. Voor de derde plaats was er nog een halve verrassing, toen Maurine Ricour in de laatste rechte lijn nog steeplekampioene Eline Dalemans/AVLO remonteerde.