25/03

Door de muur met Paulien Couckuyt: "Verzuringstrainingen zijn heel pijnlijk, maar geven ook veel voldoening"

couckuyt-paulien-2019-eku23-gavle-belga-jasper-jacobs-1

Paulien Couckuyt

In onze reeks 'Door de muur' spreken we met onze beste atleten over training. Wat was hun zwaarste training ooit? Welke training doen ze graag? En welke veel minder graag? Om de twee weken vindt u bij ons het antwoord van een van onze elites. Vandaag Paulien Couckuyt/VAC, Europees beloftekampioene over 400 meter horden en Belgian Cheetah.

Hoe zien jouw trainingsweken er grofweg uit?

"Maandag en donderdag doe ik kracht, gecombineerd met een meer technische horde- of spurttraining. Dinsdag doe ik conditioneler werk. Woensdag staat er een verzuringstraining op het menu, vrijdag lange horden, zaterdag rust en zondag lange spurt."

Geef eens een voorbeeld van die verschillende types trainingen.

"Een conditietraining is bijvoorbeeld 2x(3x twee minuten tempo – één minuut stappen). Op de lange horden is het zoeken naar mijn pasritme. We beginnen met één horde en bouwen op. Bij de technische trainingen gaat het om de horden goed overschrijden. Mijn linkerbeen zit al goed, maar we zijn heel hard aan mijn rechterbeen aan het werken om daar geen tijd mee te verliezen tijdens een 400m horden. Een verzuringstraining is bijvoorbeeld 4x(2x150m)."  

Welk soort trainingen doe je graag en minder graag?

"Sinds een maand doe ik weer lange horden en ik amuseer mij superhard in het zoeken naar het juiste pasritme. Naar de meeste trainingen kijk ik eigenlijk uit, dus ik beleef leuke weken. De motivatie zit goed. Conditietraining doe ik minder graag, maar ik merk dat het serieus helpt. Ook bij krachttraining voel ik echt dat ik het nodig heb. Vorig jaar kon ik die nauwelijks doen door mijn rugproblemen en nu doen ze mij veel deugd."

Binnenkort is er de federale stage in Belek. Iets om naar uit te kijken?

"Enorm. Ik voel me goed en de Olympische Spelen in het vooruitzicht geven veel energie. Ik vond het in de winter heel lastig dat de olympische stage was afgelast. Dat had een breekpunt moeten zijn in een donkere, koude periode. Ik heb zitten zagen bij de coach om toch iets te plannen, maar we hebben uiteindelijk geen risico's genomen met het coronavirus. Zondag vertrek ik, voor twee weken."

Waarin zit voor jou de meerwaarde van zo'n stage?

 "Voor mij gaat het vooral om twee weken heel kwalitatief trainen in de warmte. Bij goed weer ligt de kwaliteit per definitie hoger. Er is daar ook nog meer tijd om samen met mijn coach technisch werk te verrichten. En het zijn twee weekjes weg van huis, waarin de focus puur op atletiek ligt. Ik kijk er ook naar uit om nog eens met de andere Cheetahs te trainen."

Waarop zal de focus liggen op stage?

"Kwaliteitstraining op de lange horden en mijn pasritme doortrekken van vijf naar zeven horden. En daarnaast meer pure snelheid in de trainingen brengen."

Wat zijn de zwaarste trainingen die jij doet?

"De verzuringstrainingen. Dat is van niet meer te kunnen en toch nog een reeksje doen op karakter. Vorig jaar moest ik regelmatig overgeven bij 200'en in-out opgesplitst in 50 meters. Heel pijnlijk, maar het geeft achter veel voldoening."

Welke training heb jij nodig om zeker te zijn dat je klaar bent voor een grote wedstrijd?

"Vooral de zevenhordentrainingen. Als daar het ritme goed zit, kan ik mooi inschatten hoe ik er voor sta. Het geeft vertrouwen dat ik in wedstrijd alleen nog de laatste drie horden moet zien te overleven. Dat is dan alleen nog wat uitzoeken en uitproberen tijdens de eerste wedstrijden."