08/10

Debutante Cloé Herbiet wint marathon Eindhoven in supertijd van 2u27'54

-jdc9348

Het BK-podium bij de vrouwen met Cloé Herbiet (midden), Astrid Verhoeven (links) en Maurine Ricour (rechts)

Wat een fenomenaal marathondebuut van Cloé Herbiet in Eindhoven! Ze won de wedstrijd in 2u27'54. Bij de mannen kroonde Gerd Devos zich voor de derde keer in z'n carrière tot nationaal kampioen.

Het zijn boeiende tijden op de marathon. Met zowel internationaal als nationaal talloze topprestaties en records dezer dagen. In de Eindhoven kwam de grootste stunt van debutante Cloé Herbiet/WACO die betersterk liep en maximaal profiteerde van de perfecte omstandigheden. Ze startte aan een ambitieus tempo in het zog van haas Thomas Vandormael. Astrid Verhoeven/ALVA nestelde zich in dezelfde groep. De splittijd halfweg bedroeg 1u13'57. Van verval bleek geen sprake bij de Waalse die vorige crosswinter haar grote doorbraak kende. Herbiet nam in de slotfase afstand van haar concurrenten om de race te winnen in 2u27'54. Op de Belgische ranking aller tijden moet ze enkel Marleen Renders (2u23'05) en Hanne Verbruggen (2u26'32) voorlaten. Astrid Verhoeven finishte als tweede overall en tweede Belgische in 2u29'21. Ze realiseerde ruimschoots haar doelstelling om onder de 2u30 te duiken. De Ethiopische Tiki Gelena (2u31'17) werd derde. Maurine Ricour/ACG (vierde in totaal in 2u33'07 en BK-brons) en Karen Van Proeyen/ROBA (vijfde in totaal in 2u34'09 en vierde Belgische) zorgden ervoor dat er liefst vier Belgische vrouwen de top vijf haalden. Van Proeyen was ook de eerste in de categorie W35. De Belgische vrouwen scoorden zo een mooi prijzenpotje. De olympische limiet bedraagt 2u26'50. Maar zowel Herbiet als Verhoeven mogen hopen om de Spelen te halen via de ranking mits ze hun prestatie van in Eindhoven nog eens kunnen overdoen. 

 

Bij de manen bleken de Belgen logischerwijze niet opgewassen tegen de Kenianen die de volledige top negen bezetten. Met als winnaar Kenneth Kipkemboi in een parcoursrecord van 2u04'51. De ervaren Gerd Devos/AVOS finishte als tiende en veroverde zijn derde nationale marathontitel na een spannende strijd. De psychiater uit Turnhout  - op pakweg marathonafstand van Eindhoven - liep z'n eigen race en snelde naar een tijd van 2u21'19. Na goud in 2019 en in 2017 was het z'n derde nationale titel. Runner up Jan Vervaet/AVLO (2u22'24) volgde op ruim een minuut als tweede landgenoot. Laurens Vanderlinden/SACN (2u23'38) claimde het brons. Kevin Verluyten/JMTM (2u24'08) en Gijs Hubrechts/ADD (2u25'14) maakten de top vijf vol. Ook in de vele masterscategorieën lieten de Belgen straffe prestaties optekenen. Het werd voor de Belgen een mooi en sfeervol BK vlak over de grens in Noord-Brabant. 

 

De resultaten van het BK marathon zijn hier terug te vinden.