19/11

Dame Tasama krijgt groen licht van de IAAF

nad-0710

Dame Tasama kan in Roeselare eindelijk zijn eerste Belgische selectie afdwingen.

Midden vorige week ontving de KBAB een bevestigend bericht van de IAAF: Dame Tasama kan vanaf heden aantreden in een Belgisch shirt tijdens internationale kampioenschappen.

Dame Faisa Tasama heeft een lange lijdensweg afgelegd alvorens dat korte berichtje in de mailbox van de atletiekbond belandde. Als Ethiopische vluchteling kreeg hij nooit een Belgische identiteitskaart uitgereikt. Dame toonde zich seizoenen lang de beste afstandsloper met verblijf op Belgische bodem, maar in tegenstelling tot zijn gewezen landgenoten als pakweg Atelaw Bekele (later Europees veldloopkampioen) en Almensh Belete, werd zijn naturalisatie-aanvraag telkens weer opzij geschoven.

De laatste jaren veranderde er heel veel voor Dame: er was niet alleen een lange competitie-afwezigheid vanwege blessures, hij trouwde ook met Almensh Belete en werd vader van Eden. Dame verkreeg uiteindelijk ook de Belgische nationaliteit maar dat viel net samen met het moment dat de IAAF besefte dat er iets moest gebeuren tegen de ongebreidelde nationaliteitentransfers. Om te beletten dat Afrikaans looptalent zou weggekocht worden met olie- en andere dollars, werd voortaan een wachttijd ingevoerd alvorens een atleet voor zijn nieuwe vaderland kon aantreden. Alweer een streep door de rekening voor Dame, tot de bevrijdende boodschap vanuit Monaco vorige week op de derde verdieping het Brusselse huis van de Atletiek binnendwarrelde. Aangezien Dame Tasama al sedert 2004 in België verblijft en hij in die hele periode nooit heeft (kunnen) deelnemen aan internationale kampioenschappen, mag de atleet van Vilvoorde AC vanaf nu België al lopend vertegenwoordigen.

Dat goede nieuws kwam precies op tijd: Dame heeft na zijn blessureperiode opnieuw kunnen aanknopen met een meer dan behoorlijk conditioneel niveau. Zo speelde hij al mee de hoofdviool in zowel de CrossCup Relays als in de CrossCup van Mol. Volgende zondag worden in Roeselare de tickets voor het Europees veldloopkampioenschap uitgedeeld. Dame Tasama zal daarin zeker ook een rol spelen en kan – indien hij een selectie afdwingt – een stevige sterkhouder worden voor de Belgische senioresploeg begin december in Tilburg.