24/11

Crosscup Roeselare: Kimeli had het laatste woord

atllnad-6196

Isaac Kimeli kon in een best spannende mannenkoers de animator van de lange cross, Soufiane Bouchikhi, nog net remonteren.

Isaac Kimeli/OEH, tweede van het EK-cross, nationaal kampioen Soufiane Bouchikhi/RFCL en Bashir Abdi/RCG, maakten van de 26ste CrossCup in Roeselare niet enkel één van de spannendste maar vooral één van de meest hoogstaande ooit. Dit trio behoort bij de 8 Belgen, die de 5000m in minder dan 13’20” afsnelden.

Bashir Abdi nam na een halve ronde de leiding van de gebroeders Steven en Mathijs Casteele/KKS en zorgde voor de schifting. Enkel Soufiane Bouchikhi en Isaac Kimeli bleven nog in zijn spoor. De marathonrecordhouder betaalde de tol van zijn inspanningen. Hij vormde halfweg een achtervolgend trio met Michael Somers/LYRA en Lashene Bouchikhi/RESC. Soufiane Bouchikhi loste na 6 km Isaac Kimeli, maar in tegenstelling tot het BK, bleef de voorsprong beperkt. Meer nog: in de slotronde dichtte Isaac Kimeli de kloof van 30 meter en liep net als in 2016 en vorig jaar naar de zege in Roeselare. Soufiane Bouchikhi, in 2017 eerste in Roeselare, kreeg als 2de dezelfde tijd achter zijn naam. Broer Lashene Bouchikhi ontdeed zich in de slotronde van Michael Somers en Bashir Abdi en eiste de 3de podiumplaats op. Dieter Kersten/ADD rekende af met Steven Casteele en gaf als 6de nog net iets minder toe dan één minuut aan Isaac Kimeli. Pieter-Jan Hannes/OLSE, vorig jaar de snelste korte crosser in Roeselare, kwam aan als 8ste. Daarna volgden met Oussama Lonneux/RFCL, John Heymans/DCLA, Guillaume Grimard/DCLA, Clément Deflandre/HF, Lucas Da Silva/RFCL, Thomas Vanoppen/ACHL en Arnaud Dely/SER, liefst 7 beloften in amper een half minuutje. Dat is collectief een sterk staaltje. En dat zonder Dorian Boulvin/CABW, die na een blitzstart de pijp aan maarten gaf. Hanne Verbruggen/VITA blijft net als Isaac Kimeli de CrossCup met het maximale puntenaantal aanvoeren. Zij nam 50 meter voorsprong. Britse Stephanie Barnes/CABW met in haar zog trainingsgenote Hanna Vandenbussche/AVR, kwamen gevaarlijk dichtbij. Maar in tegenstelling tot twee weken eerder in Mol, toen Nederlandse Jasmijn Bakker haar nog voorbijliep, hield de 26-jarige lerares uit Herne, stand en won haar eerste individuele CC-wedstrijd. Hanne Verbruggen loopt volgend weekend de marathon van Valencia. Barnes werd 2de en Hanna Vandenbussche kwam voor de 3de keer op rij aan als 3de in Roeselare. Zij startte ook met borstnummer 3....
Vanessa Scaunet/CABW beheerde de eerste korte cross voor vrouwen in Roeselare en ging Camille Muls/RESC, Sofie Van Accom/ACHL en Renée Eykens/AA vooraf. Robin Hendrix/OEH toonde zich meteen de sterkste bij de mannen en verwees na 1700m nationaal kampioen 800m Eliott Crestan/SMAC en Stijn Baeten/DCLA naar de dichtste ereplaatsen. Kine-studente Febe Triest/EA uit Lede soleerde bij de juniores 27 seconden voorsprong bijeen op Lucile Doison/DS, die 2de werd. Tim Van De Velde/DUFF kreeg meer tegenstand te verduren. De 19-jarige steeplerecordhouder uit Sint-Katelijne Waver kreeg halfweg gezelschap van 2 jaar jongere Anzegemnaar Abdullah Dubad/KKS, die  in de slotronde zelfs 30 meter voorsprong nam. Tim Van De Velde toonde zich evenwel weerbaar en won nog met een bonus van 6 seconden. Abdullah Dubad liep zijn eerste crossnederlaag op sinds 2 jaar, toen hij op dezelfde omloop 2de scholier werd. Hij komt als Somaliër niet in aanmerking voor een EK-selectie. Voor Ruben Verheyden/EA (3de), Ward Leunckens/ABES (4de) en Simon Meganck/EA (5de) wordt het afwachten.          

Bekijk hier meer nieuws over de CrossCup in Roeselare.