26/11

CrossCup Roeselare: Bouchikhi steekt er boven uit

belgaimage-129689549-full

Soufiane Bouchikhi kwam, zag en overwon iedereen in Roeselare.

Roeselare kreeg haar deel van de regen en het kwik haalde amper 5 graden. De CrossCup leed er niet onder. 1.054 atleten kwamen aan. Een nieuw record voor Roeselare, want 33 meer dan in 2014 en zelfs 135 meer dan vorig jaar.

De mannen die enkele dagen eerder van hun Afrikaanse stages terugkeerden, gingen bij dat kille regenweer onderuit. Bashir Abdi/RCG, winnaar in 2013, maar de drie afgelopen jaren telkens de grote afwezige, nam deze keer wel deel maar liep voortdurend achter de feiten aan en werd 9de. Isaac Kimeli/OEH probeerde zijn zege van vorig jaar over te doen. Hij en clubmakker Simon Debognies/OEH sloten als enigen aan toen Soufiane Bouchikhi/RFCL zijn duivels ontbond.  Maar nog voor halfweg was er van een spannende zegestrijd geen sprake meer. Debognies loste in de 2de van 6 ronden de rol en viel terug naar de 8ste plaats. Isaac Kimeli onderging een ronde later hetzelfde lot en werd even teleurstellend 6de. Soufiane Bouchikhi ging op zijn elan door en won na 9400m met 25 seconden voorsprong. Hij bevestigde zijn zege in Mol. Deze keer was alles met naam en faam aanwezig. Toch kwam er een verrassend podium uit de bus. Michael Somers/LYRA, die in Mol als 4de en 2de belofte al verbaasde, eiste de 2de plaats op. De 22-jarige rechtenstudent focuste zich op 12 jaar oudere ervaringsdeskundige Lander Tytgat/VAC en snelde in zijn zog voorbij Debognies en Kimeli. Hij dichtte in de slotronde een kloof van zo’n 15 meter met Lander Tytgat, die ondanks een 2de plaats in Mol en een 3de in Roeselare, pas 4de staat in het CC-criterium, want hij ontbrak bij de Relays. De jonge Robin Hendrix/OEH ging zijn clubgenoten Thomas De Bock en Isaac Kimeli eveneens vooraf. Jeugdkampioen cross in 2012 en 2014, Dorian Boulvin/CABW,  werd 7de en 3de belofte. Steven Casteele/KKS hield broer Mathijs Casteele/KKS uit de top tien.

Na Poolse Katarzyna Rutkowska in Mol, stond ook in Roeselare een Oost-Europese op het hoogste trapje van het vrouwenpodium. De eer ging naar Ekatarina Sokolenko, een Russische uit Moermansk, die onder neutrale vlag loopt en in 2015 de 3000m steeple van de Universiade won. Stephanie Barnes/CABW leidde de eerste ronde met 20 meter voorsprong. De Engelse LO-lerares betaalde haar snelle start met een terugval naar de 6de plaats. Sokolenko liep haar halfweg voorbij even later gevolgd door Imana Truyers/CABW, die ook de Russische bijbeende. Imana loste in de slotkilometer, maar strandde op amper 3 seconden en blijft de CC met het maximum van de punten aanvoeren. Leuvense Hanna Vandenbussche/AVR, die het hele weekend bij haar ouders in Diksmuide doorbracht, loste een verrassende Nina Lauwaert/ROBA en stond als 3de voor het eerst op een CC-podium. Sofie Van Accom/ACHL werd 5de.

Jeroen D’hoedt/CABW won net als in Mol de korte cross en zorgde samen met Ali Hamdi/DCLA en  Ismael Debjani/CABW voor een volledig Brabants podium. Justine Tinck/AVLO en Tim Van De Velde/DUFF maakten de junioreswedstrijden hard met een stevig tempo, maar de beide favorieten misliepen op het einde van de rit nog het podium. Brusselse Mathilde Deswaef/WS, afgelopen zomer deelneemster aan het EKJ 1500m, remonteerde in de allerlaatste meters Alkense Paulien Nelissen. Femke Speelman-Rooms/ATAC uit het Oost-Vlaamse Stekene eiste nog eens 10 seconden later de 3de plaats op. Tim Van De Velde blokkeerde in de laatste bocht na een stoot van een schouder in zijn middenrif en strandde op de 5de plaats. Met kleine Ziad Audah/CABW viel ook die junioreszege in de spurt in handen van een LBFA-atleet. De Woluwenaar sloot vorige winter af met een 5de plaats bij het BKJ-cross. Pas deze winter legde hij zich doelgericht op het veldlopen toe. Dries De Smet/LEBB, 2de van het EKJ 1500m spurtte naar de 2de plaats. John Heymans/DCLA, pas twee jaar atleet, werd 3de.

De selectie voor het Europees kampioeschap veldlopen van 10 december, wordt maandagavond in Brussel opgesteld.

Bekijk hier de resultaten van Roeselare.