22/10

CrossCup Relays: Mannen van Halle met collectieve krachttoer

belgaimage-128587706-full

Het mannenpodium, met daarop liefst twee teams van Olympic Essenbeek Halle.

Het was bij de CrossCup Relays in Gent net niet op de koppen lopen bij de CrossCup Relays. 2.958 lopers namen deel aan deze aflossingen. Dit was goed voor een zoveelste record in de 12-jarige geschiedenis van deze CC-opener, want 6 deelnemers meer dan twee jaar geleden. En dat ondanks mindere weersomstandigheden.

Het stortregende zelfs bij de aflossingen voor seniores mannen. Dat deerde de kerels van OEH niet. Thomas De Bock, Simon Debognies en Isaac Kimeli pakten met dezelfde ploeg als vorig jaar voor de vierde keer op rij de zege. Simon Debognies liep op de middenafstand zelfs 7 seconden sneller dan Jeroen D’hoedt/CABW en bouwde de voorsprong uit tot 21 seconden. Toch moest Europees beloftekampioen Isaac Kimeli zich in de laatste rechte lijn nog reppen om een aanstormende Soufiane Bouchikhi, die van CABW naar RFCL overstapte, van de zege te houden. De tweede plaats leek veeleer weggelegd voor Bashir Abdi/RCG. Hij nam die positie ook in, maar viel in de slotkilometer. Hij kwam als 4de aan. Bashir Abdi verontschuldigde zich op het podium voor zijn mindere optreden en bedankte trainer Peter Robbens voor 12 jaar begeleiding. Soufiane Bouchikhi maakte indruk met zijn remonte. Robin Hendrix/OEH liep de afsluitende 4500m wel nog 10 seconden sneller. Hij mocht samen met Joris Keppens en Filip Cortvriendt van de tweede OEH-ploeg als 3de op het podium.

Bij de vrouwen ontbrak het West-Vlaamse duo dat goed was voor 16 eindzeges in de CC bij de seniores. Veerle Dejaeghere/AVR verkoos nu de master Relays en won met zes jaar oudere zus Sabine Dejaeghere en Hilde Hinderiyckx. De 44-jarige Ardooise stond voor de 5de keer op het hoogste trapje van de CC-Relays. Louise Carton/ACME, de drie afgelopen jaren winnares van de CC, start pas later haar winterseizoen.
Met het Poolse Bialystok liep voor het eerst een buitenlands trio weg met een zege van de CC Relays. Het Waals-Brabantse CABW eiste met Engelse Stephanie Barnes en de nieuwe Vlaamse aanwinsten Vanessa Scaunet en Imana Truyers de 2de plaats op. Vanessa kreeg de leidershirt bij de U23 en Imana mocht deze van de seniores aantrekken. Sofie Van Accom/ACHL ontdeed zich in de slotkilometer van Lisa Rooms/OEH. Herentals en Halle werden dus 2de en 3de. Zenobie Vangansbeke/ACME dreigde beiden bij te benen, maar bleef 4de. Mathilde Deswaef/WS hield Justine Tinck/AVLO op afstand en bezorgde samen met Heloise Gaspard en Kyala Smith haar nieuwe club de junioreszege.

Daring Leuven heerste bij de juniores mannen van het begin tot het einde met Pieter Sisk, pas twee jaar actieve John Heymans en Guillaume Grimard. Met het Antwerpse Duffel (cadetten meisjes), het Limburgse AV Toekomst (scholieren meisjes), het Oost-Vlaamse Racing Gent (cadetten jongens) en het West-Vlaamse FLAC, haalden clubs uit de vier overige Vlaamse provincies ook elk een jeugdzege. AC Herentals vloerde Lanaken bij de masters mannen.         

Bekijk hier de resultaten.