23/10

CrossCup Relays Gent: Meetjesland en OE Halle doen het over

crosscup-relay-2016
973 teams van telkens 3 lopers meldden zich voor de CrossCup Relays in Gent. Dat betekent 2919 atleten of net geen verbetering van het record van vorig jaar toen er 2952 waren.

Axana Schaeverbeke, Zenobie Vangansbeke en Louise Carton bezorgden Meetjesland voor de 2de keer op rij de vrouwenzege. Thomas De Bock, Simon Debognies en Isaac Kimeli maakten het voor OE Halle voor de 3de opeenvolgende maal waar bij de mannen. Dubbel en dik verdiend: zij liepen bij hun afstand  telkens de beste tijd van de ruim 100 seniorteams. Thomas De Bock verwees na 1000 m Nicolai Saké/LYRA met 3” en Ismael Debjani/CABW met 7” naar de dichtste ereplaatsen. Simon Debognies/OEH bouwde de voorsprong uit tot 17”. Verbazingwekkend omdat Jeroen D’hoedt/CABW zich op hem kon focussen. Jeroen hield aan de 2000 m een opmars over naar de 2de plaats. Isaac Kimeli/OEH hoefde bij de 6000 m dus niet meer alles te geven. Toch drukte de nationale crosskampioen eveneens de snelste chrono af. De tegenstand mocht er zijn: Bashir Abdi/RCG snelde voorbij Abraham Kipkemoi/SER en Michael Somers/LYRA naar de 3de plaats, maar verspeelde toch 2” op Isaac Kimeli. Zelfs Alex Kibet/VAC, de 2 afgelopen jaren veruit de snelste, deed niet beter. De Kenyaan verloor 1” op zijn voormalige landgenoot. Vilvoorde AC hield er de 4de plaats aan over. Soufiane Bouchikhi/CABW, goed voor de 4de chrono op de langste afstand, strandde op 4” van Kimeli. OEH won met 21” voorsprong van CABW en 33” van Racing Gent, maar individueel liggen de waarden aan de top erg dicht bijeen. Dat kan dus een superspannende CC worden. Vraag blijft of Bashir Abdi niet past voor de tweede helft van het seizoen.

Bij de vrouwen kleurt het alvast minder West-Vlaams: Veerle Dejaeghere/AVR dit jaar 2de bij het BK en de CC, liep de Relays, maar waagt zich niet meer aan de rest van de CC. Aartrijkse Julie Van De Velde/FLAC, 3de van het BK-cross besloot om naar het wielrennen over te stappen. Juniore Hanne Van Loock/DCLA gaf bij de 1000 m als eerste de stok door. Axana Schaeverbeke/ACME volgde als 6de evenwel op amper een handvol seconden. Zenobie Vangansbeke/ACME, de korte crosskampioene van 2015, bouwde op de 1500 m een voorsprong uit van 7” op Veerle Dejaeghere/AVR, die voor de 11de keer op 12 edities het podium van de Relays haalde. Slotloopster Louise Carton/ACME hoefde anders dan vorig jaar geen kloof meer te dichten. Meetjesland haalde het met een voorsprong van 20”. Hanna Vandenbussche, die MACW inruilde voor AV Roeselare van haar trainster Veerle Dejaeghere, handhaafde zich op de 2de plaats. Veerle Van linden/ASVO rekende in de strijd voor de 3de plaats nog af met collega master Ferahiwat Gamachu/RFCL. Opmerkelijk: Louise Carton liep niet het snelst bij de 3000m. Die eer ging naar Sofie Van Accom/ACHL. De nationale kampioene van de 1500 m liep 1” sneller dan de Oostendse. Zij begon met teveel achterstand. Haar AC Herentals werd na de 2de plaats vorig jaar deze keer 5de.

Bij de jongens liepen de cadetten van Olympic Brugge, de scholieren van KAA Gent en de juniores van Herve AC met de jeugdzeges weg. Bij de meisjes deden de cadetten van Vlierzele Sportief, de scholieren van AV Roeselare en de juniores van AV Lokeren het. De mannen van AS Rieme en de vrouwen van CABW deden het bij de masters.