02/11

CrossCup Mol: Mieke Gorissen en Michael Somers met voorsprong sterkste Belgen in het zand

nad-0469
Traditioneel is de CrossCup in Mol de eerste échte waardemeter van het veldloopseizoen. Niet iedereen ploegt even goed door het zand en dus krijg je aan het Zilvermeer altijd wat verrassende resultaten, maar de beste Belgen waren niet echt verrassende namen. Nationale kampioenen Mieke Gorissen en Michael Somers waren met grote voorsprong de beste landgenoten.

Na een snelle start van de Keniaanse Mauerine Cherotich, die uiteindelijk terugviel naar de vierde plaats, was het al gauw de Zweedse Sarah Lahti die het commando overnam in de lange cross bij de vrouwen. Ze won uiteindelijk met overmacht voor de Nederlandse Silke Jonkman. Na een knappe inhaalrace was Mieke Gorissen/ADD derde en ruimschoots beste Belgische. Ook Eline Dalemans/AVLO kwam sterk voor de dag en was vijfde, als tweede Belgische. Daarna volgden bij onze landgenotes Chloé Herbiet/WACO, Lisa Rooms/AVLO en Nina Lauwaert/ACW. Mieke is de nieuwe leider in het klassement.

In de lange cross bij de mannen domineerde de Oegandees Joel Ayeko. Michael Somers/CABW probeerde hem wel te volgen, maar moest toch al snel passen. Hij bleef wel jagen en kreeg enkel Clément Deflandre/HERV in zijn zog. Onderweg leek het heel even alsof Michael de kloof zou dichten, maar dat bleek toch te hoog gegrepen. Hij liep wel steeds verder weg van de andere Belgen. Ruben Querinjean/WACO, nog altijd amper 20 jaar, remonteerde Clément nog voor de derde plaats als tweede Belg. Na Clément volgden Lucas Da Silva/RFCL en Antoine Senard/SER. Michael is de nieuwe leider in het klassement.

Mariska Parewyck/EA domineerde de korte cross bij de vrouwen. Ze haalde het voor de Française Charlotte Mouchet/WACO. Lotte Scheldeman/ADD was tweede Belgische, voor de verrassende Lana Ryckaert/LOOI. Bij de mannen waren de kloven kleiner. Maxime Delvoie/CSDY was de sterkste, niet ver achter hem volgde een millimeterspurt voor de tweede plaats. Ward Leunckens/AVLL haalde het van Lennert Dewulf/RCG.

Bij de junioren waren Charlotte Penneman/ACW en Mathis Lievens/VAC de primussen. Bij de scholieren waren dat Alison Debouver/NA en Elliot Vermeulen/WS. Bij de cadetten wonnen de Nederlanders Kaate Mulders en Stan Winter, maar de tweede plaatsen waren wel voor Belgen met Fran Van Hollebeke/FLAC bij de meisjes en Ilyès Druez/MOHA bij de jongens.