06/11

CrossCup Mol: Carton en Bashir nemen de beste CrossCup start

crosscup-mol-2016
De Crosscup in Mol herstelde zich van de daling van 1089 naar 911 aankomsten in 2014 en 842 vorig jaar. Vandaag haalden 931 veldlopers de uitslagen in Mol.

Traditioneel nam aan deze zandcross ook heel wat vreemd volk deel. Vooral Nederlanders, maar bij de 2 lange seniorcrossen hadden onze landgenoten andere katten te geselen.
Louise Carton/ACME vertrouwde zich een 3de opeenvolgende zege toe in Mol. Dat was gerekend zonder Sara Lahti, die met 9” voorsprong van de 22-jarige Oostendse won. Louise verwees amper één winter geleden de één jaar jongere Zweedse, die sinds enkele jaren bij vriend en collega afstandsloper Jesper Van Der Wielen in Nederland verblijft, in Roeselare naar de 2de plaats en twee weken later als beste bij het EK-beloften zelfs naar de 5de plaats. Dat deed niet meer terzake. Sara Lahti bracht als 12de van de Olympische 10000 m in Rio het Zweeds record op 31’28”43 en deed afgelopen zomer bij de 5000 m met 15’10”76 zo’n 13” beter als onze Louise bij haar recordrace in 2015. Zwitserse Olympische steeplefinaliste Fabienne Schlumpf vulde als 3de het podium. Zenobie Vangansbeke/ACME, net als Louise aangesloten bij Meetjesland, bevestigde haar sterke optreden bij de CC-Relays als 4de en 2de Belgische. Het zand van Mol ligt haar. Zij werd er in 2013 3de. Sofie Van Accom/ACHL nam als 5de in de slotronde de maat van Ferahiwat Gamacha Tulu/RFCL, Britse Stepanie Barnes/CABW en Hanna Vandenbussche/AVR, die als 8ste en 4de Belgische de top tien haalde.
Bashir Abdi leek op weg naar een eerste Belgische zege in de Molse lange mannencross sinds Atelaw Bekele/AVZK in 2009. De Gentenaar liep een kleine 100 m voorsprong bijeen op Alex Kibet, de Kenyaan die in Vilvoorde verblijft. Jammer genoeg volstond dat niet. Alex, die in 2013 en 2015 reeds de beste was in Mol, won er voor de 3de keer. Bashir Abdi begaf in de slotronde. Hij liep aan het Zilvermeer als 2de wel zijn beste resultaat ooit. Bashir debuteerde er in 2009 met een 16de plaats en werd in 2011 en 2012 5de. De 3 afgelopen jaren kwam hij er niet in actie. Net als bij de vrouwen haalden ook een handvol Belgische mannen de top tien. Zo verwezen de CABW Vlamingen Soufiane Bouchikhi en Jeroen D’hoedt de Oostenrijkse halve fondspecialist Andreas Vojta, vorig jaar 3de, naar de 5de plaats. Dieter Kersten/ADD (9de) en Antwerp 10 miles winnaar Nick Van Peborgh/ACBR (10de) sloten de top tien af. Yannick Michiels verkoos de korte cross. Het legde de thuisloper geen windeieren, want hij schreef de 3000  m op zijn naam.
Jennen Mortier/RCG, eigenlijk een eerstejaarssenior, verwees bij de juniorcross in een Oost-Vlaams onderonsje één jaar jongere Dries De Smet/LEBB naar de 2de plaats. Met Limburgse Lena Putters/ATLA en uiteraard Tim Van De Velde/DUFF vielen ook de scholierenzeges in Vlaamse handen. Nederlandse Roos Blokhuis, vorig jaar nog de beste cadette in Mol, verwees bij de juniores meisjes eerstejaars Justine Tinck/AVLO naar de dichtste ereplaats.