22/01

CrossCup Hannuit: Carton en Bouchikhi als beste Belgen

bouchikhi
Op een hele snelle en bevroren omloop in Hannuit, gingen de CrossCupzeges naar de Ethiopische Alamu bij de vrouwen en de Brit Vernon bij de mannen. Louise Carton en Soufiane Bouchikhi waren afgetekend de sterkste landgenoten.

In de lange cross bij de vrouwen ging Louise Carton/ACME er snel vandoor met de Ethiopische Birthukan Adamu die in het verleden al twee keer won in Hannuit. De Afrikaanse bepaalde het overgrote merendeel van de koers het tempo en kon Carton uiteindelijk slopen in de laatste ronde. De Roemeense Roxana Birca vocht een verbeten duel uit met Stephanie Barnes/CABW, waarbij de Roemeense in de slotfase de betere bleek. Eenzaam op stek vijf liep Imana Truyers/AVT een bijzonder sterke wedstrijd en als de tweede Belgische kon ze alleen maar tevreden zijn. De derde plaats onder de landgenoten was voor Sofie Van Accom/ACHL, die na Carton tweede blijft in het klassement.

Bij de mannen nam de Brit Andy Vernon, op het EK in december nog vijfde en in Brussel helaas een volle minuut te laat aan de start, het heft al in de eerste meters in handen. In eerste instantie volgde nog een achttal, waaronder onze te verwachten landgenoten Isaac Kimeli/OEH, Soufiane Bouchikhi/CABW, Jeroen D’hoedt/CABW, Simon Debognies/OEH en Dieter Kersten/ADD. Toen Vernon het tempo in de tweede ronde nog wat omhoog joeg, moesten youngsters Kersten en Debognies passen, en even later gebeurde hetzelfde met D’hoedt. Vernon bleef ondertussen maar sleuren, tot bij het begin van de voorlaatste ronde ook Kimeli kraakte. De Hallenaar verloor zo zijn ongeslagen status dit seizoen en eindigde als derde. Eén Belg kon nog langer mee met Vernon: een hele sterke Soufiane Bouchikhi, die uiteindelijk wel vrede moest nemen met de tweede plaats. Kimeli bleef tweede landgenoot, D’hoedt derde, een sterke Kersten vierde en Debognies vijfde. Kersten sloeg erin de Duitser Amanal Petros, op het EK beloften als vierde nog ruim voor hem, voor te blijven.

In de korte cross bij de mannen was er tegen de versnelling van Ismael Debjani/CABW in de laatste ronde niets te beginnen. Ali Hamdi/DCLA was tweede, Pieter-Jan De Bosscher/AVLO overtrof zichzelf door derde te eindigen. Eline Pinter/KAPE won bij de vrouwen.

Bij de juniores zorgde Elise Vanderelst/MOHA voor een stunt door Justine Tinck/AVLO voor te blijven. Bij de jongens stond er geen maat op Remi Schyns/HERV, vorige zomer nog op het Europese steeplepodium bij de scholieren in Georgië.

Bekijk hier de resultaten van Hannuit.

Bij de foto: Soufiane Bouchikhi was de beste landgenoot in Hannuit en wordt ook de nieuwe leider van de CrossCup.