21/01

CrossCup Hannuit: Bouchikhi en D'hoedt bevestigen, Lauwaert verrast

lauwaert-nina

Het startnummer van Nina Lauwaert (rechts) verhinderde niet dat de Oost-Vlaamse als beste landgenote in Hannuit over de streep liep.

Soufiane Bouchikhi en Jeroen D’hoedt hebben hun favorietenrollen in de CrossCup van Hannuit probleemloos waargemaakt. Bij de vrouwen zorgde Nina Lauwaert voor een fikse verrassing als beste landgenote.

Soufiane Bouchikhi/RFCL wond er geen doekjes om op het loodzware Haspengouwse parcours en nam dadelijk de touwtjes in handen. Ook de Britse crosstopper Andy Vernon was geen evenwaardige tegenstander voor de losgeslagen Luikenaar die met deze overtuigende overwinning de eindzege van de CrossCup niet meer uit handen zal geven. Isaac Kimeli/OEH liet een talrijke achtervolgende groep in de steek om even makkelijk op een derde plaats te finishen, al gebeurde dat al wel op respectabele afstand van de winnaar. Dieter Kersten/ADD en Dries Basemans/DCLAallebei al een tijdje uit veldlooproulatie geweest – werden de volgende Belgen op plaatsen 5 en 6.

Geen landgenote kon zich mengen in de strijd voor de podiumplaatsen bij de vrouwen. Daarvoor waren de Ethiopische Birtukan Adamu, de Roemeense Roxana Barca en de Poolse Katarzyna Rutkowska (respectievelijk 4de en 31ste tijdens het EK veldlopen in Samorin) een maatje te groot. Boeiend werd het wel in de strijd voor de eerste Belgische plaats. CrossCup aanvoerster Imana Truyers/CABW, haar dichtste belaagster Sofie Van Accom/ACHL en een onverwachte Nina Lauwaert/ROBA streden met wisselende kansen. Lauwaert rukte zich in de laatste ronde los van haar metgezellen, leek op een 5de plaats af te stevenen, maar werd op de eindstreep zelf nog naar plaat 6 verwezen. Vijf en elf tellen later liepen Truyers en Van Accom door het finishlint.

Jeroen D’hoedt/CBW bleef ook na Hannuit ongeslagen in de korte cross. Deze keer kwam Ardennees Valère Hustin/DAMP en regerend nationaal kampioen Ali Hamdi/DCLA het dichts in de buurt van de Lembekenaar.

Deze CrossCupmanche gold ook als Waals kampioenschap. Bouchikhi, Truyers en D’hoedt mochten er als nieuwe LBFA-kampioenen op de hoogste seniorestrapjes.

Bekijk hier de resultaten.