18/12

CrossCup Brussel: Kimeli zorgt voor primeur

atllnad-0459
1.206 veldlopers, 80 meer dan vorig jaar, haalden de wedstrijdbladen van de CrossCup in Brussel. Dat waren er amper 16 minder dan het recordjaar 2014. Isaac Kimeli/OEH zorgde voor een nationaal hoogtepunt. De Hallenaar, die een week eerder in Chia de EK-titel bij de beloften behaalde, won als eerste landgenoot ooit in het park van Laken.

Tot dan tekende Vincent Rousseau met een 2de plaats bij de première in 1992 van de Brusselse CC voor het beste resultaat. Kimeli nam na bijna 9000m afwachten in de laatste rechte lijn weg van wedstrijdmaker Jeroen D’hoedt/CABW en Soufiane Bouchikhi/CABW, die 2de en 3de werden. Daarmee stonden tevens voor het eerst alleen landgenoten op het Brusselse CC-podium. Hetzelfde podium kwam er dit seizoen drie weken geleden in Roeselare. Eén en ander kon omdat Andy Vernon, 5de bij het EK-cross, zich van startuur vergiste en met ruime vertraging aan de 9 kilometer begon. De Brit remonteerde nog 44 concurrenten en kwam als 28ste aan. Hij ‘strafte’ zichzelf meteen daarna nog met deelname aan de korte cross en werd 3de na Ismael Debjani/CABW en Kim Ruell/RESC. Brabantse clubs maakten dus het goede weer in Brussel.  Jeroen D’hoedt behield dankzij de 2de plaats de CC-leidershirt. Isaac Kimeli, die ontbrak in Mol, nam wel de beloftetrui over van Dieter Kersten/ADD, die 9de werd.

Louise Carton maakte één week na haar teleurstellende 69ste plaats bij het EK-cross, ook heel wat goed. Het begon zaterdag bij de verkiezing van de sportvrouw en sportman van het jaar in Vorst met de titel van beste Belgische belofte. De 22-jarige Oostendse kinestudente voegde er zondag een 2de plaats aan toe. Haar West-Vlaamse gouwgenote Veerle Dejaeghere, die in 2007 deze cross won, deed in het Park van Laken als enige landgenote ooit beter. Fionnuala Mc Cormick, 4de bij het EK, deed na een lange solo met een voorsprong van 14 seconden haar zege van vorig jaar over. Louise spurtte sneller dan Britse Laura Weightman, in 2014 derde bij het EK 1500m, en Nederlandse Maureen Koster, in 2015 brons bij het EK-indoor 3000m. Sofie Van Accom/ACHL deed als 8ste ook beter dan ooit in Brussel. Hanna Vandenbussche/AVR verloor net als in Roeselare pas in de slotkilometer het contact met de Kempense en werd 11de . Zij wordt 3de in de CC-stand.

Ook Justine Tinck/AVLO, 62ste bij het EKJ in Chia, liep in Brussel weg met een troostprijs. De Waaslandse won de juniorescross van Britse Phoebe Barker en de Nederlandse zussen Veerle en Jasmijn Bakker, die 30ste en 13de werden bij het EKJ. Dries De Smet/LEBB werd 6de en beste Belgische junior bij de mannen. Tim Van De Velde/DUFF domineerde de scholierencross.

Bekijk hier alle resultaten van de CrossCup in Brussel.