21/02

CC Hannuit: Lisa Rooms en Lucas Da Silva verrassen als beste Belgen

nad-6084-min

Lisa Rooms

Als enige veldloop in de Benelux met een Golden Label van World Athletics, trok de CrossCup in Hannuit heel wat internationale toppers aan. De zeges gingen naar Oeganda en Duitsland met dank aan Peruth Chemutai en Samuel Fitwi. Ook de strijd onder de Belgen was interessant en leverde met Lisa Rooms en Lucas Da Silva verrassende winnaars op. In de korte cross stelden Elise Vanderelst en Ruben Querinjean orde op zaken na hun nederlagen in Diest.

Voor het eerst in 40 jaar CrossCup-geschiedenis verscheen er een regerende olympische kampioen aan de start, en Peruth Chemutai maakte haar status ook waar. De winnares van de 3.000m steeple in Tokio snelde in Hannuit autoritair naar de zege in de lange cross. In de strijd om het eerste Belgische plaatsje ging Lisa Rooms/AVLO in de slotronde voorbij Mieke Gorissen/ADD. Een primeur voor Lisa. Sofie Van Accom/ACHL was derde landgenote.

Ook bij de mannen vochten enkele internationale toppers het uit voor de zege en was uiteindelijk de Duitser Samuel Fitwi, die dit seizoen ook al won in Mol, de beste. Lucas Da Silva/RFCL ging als snelste van start onder de landgenoten, werd onderweg voorbijgelopen door Arnaud Dély/USBW, maar stelde in het slot toch weer orde op zaken om voor het eerst als beste Belg in een CrossCup te eindigen. Clement Deflandre/HERV werd uiteindelijk nog tweede landgenoot, voor Arnaud.

In de korte cross bij de vrouwen wilde Elise Vanderelst/MOHA revanche voor haar nederlaag in Diest tegen Jenna Wyns/VAC, die ontbrak in Hannuit. Ze ging er van bij de start vandoor en zou niet meer worden teruggezien door haar concurrentes. Annelies Nijssen/ATLA en Lotte Scheldeman/ADD klommen mee het podium op. Bij de mannen liep Ruben Querinjean/WACO een hele sterke laatste kilometer, die hem winst opleverde voor trainingsmaatje Valère Hustin/WACO. De Nederlander Nick Marsman was derde, voor Pieter-Jan Hannes/ACHL.

Bij de cadetten waren Julie Charlier/HERV en Willems Renders/HCO baas. Bij de scholieren toonden Hannah Enkels/LOOI en Simon Jeukenne/HERV zich de sterkste en bij de juniores gingen de zeges naar Emma Vanhoeck/DUFF en Noah Konteh/OLSE.

De volledige uitslag van de CrossCup Manche in Hannuit vind je hier