20/01

CC Hannuit: Poolse en Oegandese zege, Lauwaert en Kimeli opnieuw beste landgenoten

belgaimage-144291958-full

Nina Lauwaert (3) in de start van de vrouwen seniores, Imana Truyers ( 1)zou even verder al met een kontraktuurtje aan de kant moeten.

De Poolse Anna Gosk bij de vrouwen en de Oegandees Thomas Ayeko bij de mannen hebben zich met voorsprong de sterksten getoond bij de CrossCup in Hannuit. Beste Belgen waren net als in Roeselare en op het EK in Tilburg Nina Lauwaert en Isaac Kimeli.

Als een speer ging ze ervandoor, Nina Lauwaert/ROBA. Ze wilde haar solonummertje van in Roeselare overdoen, maar zag na een ronde het Poolse duo Anna Gosk en Katarzyna Rutkowska terugkeren. In die openingsronde had Imana Truyers/CABW de strijd al geblesseerd moeten staken. De Polen, de laatste jaren vaste klant geworden in de CrossCup en eerder dit seizoen in Mol al één en twee, brachten in hun zog ook Hanna Vandenbussche/AVR en Sofie Van Accom/ACHL terug voorin. Toen Gosk aan de boom ging schudden, ging Hanna gezwind voorbij Nina en leek zo even eerste Belgische te gaan worden. Maar in de voorlaatste ronde vond Nina haar tweede adem, en kon ze achter het Poolse duo naar de derde plaats snellen. Gosk liep onbedreigd naar de zege, voor Rutkowska. Hanna werd vijfde en tweede Belgische, Sofie zevende en derde landgenote.

Ook bij de mannen ging één atleet er als een bezetene vandoor, maar Thomas Ayeko werd in tegenstelling tot Nina Lauwaert nooit meer teruggezien. Hij bouwde al in de eerste rondes een enorme kloof uit, en kon die in de tweede wedstrijdhelft rustig consolideren. Achter hem troepten de Belgen samen. Isaac Kimeli/OEH nam het meeste kopwerk voor zijn rekening, in zijn spoor volgden Jeroen D'hoedt/CABW, Lander Tijtgat/EA en Robin Hendrix/OEH. Jeroen heeft duidelijk stappen gezet na Roeselare, maar moest wel als eerste passen en eindigde vijfde. De volgende die kraakte was Lander. Robin liep een dijk van een wedstrijd en leek bij een versnelling op een ronde van het einde zelfs even van Isaac af te geraken, maar in het slot toonde de vice-Europese kampioen toch wie de baas was. Isaac werd tweede, Robin derde, Lander vierde.

In de korte cross bij de mannen ging de winst enigzins verrassend naar Dieter Kersten/ADD. Bij de vrouwen stond er geen maat op Eléa Henrard/LACE. Bij de juniores was Febe Triest/HAMM buiten categorie bij de meisjes, eerstejaarsjunior Wout Debroyer/DCLA zorgde voor een stunt bij de jongens, nadat topfavoriet Tim Van De Velde met een voetblessure van de leiderspositie werd weggeslagen.

Bekijk hier de resultaten.