09/08

Cadetten meisjes scherpen Belgische records aan

maes-merel-2020-sint-niklaas-de-ceulaerde-johnny

Merel Maes

Het zat er aan te komen dat Merel Maes het Belgisch record hoogspringen bij de cadetten op haar naam zou zetten. Lang heeft ze ons niet in spanning gehouden, want gisteren sprong Merel naar een nieuw Belgisch record op haar thuispiste in Sint-Niklaas. Ze was niet de enige die iets te vieren had, want Zoë Laureys liep op dezelfde piste naar een nieuwe Belgische besttijd op de 300mH.

De warmste 8 augustus ooit gemeten in ons land werd een hoogdag voor onze Belgische cadetten meisjes. Het was uitkijken naar de prestatie van Merel Maes/ACW in het hoogspringen. Na haar Belgisch record indoor van afgelopen winter, was Merel op zoek naar het Belgisch record outdoor. Vorige week zondag evenaarde ze in Oostduinkerke het record van Ellen Cochuyt/ACME uit 1998 met een sprong over 1m80. Sinds gisteren staat het record alleen op haar naam. Nadat ze eerst haar persoonlijk record evenaarde met 1m81, sprong ze nadien over 1m82. Een nieuw persoonlijk record en meteen ook een nieuw Belgisch record.

Het tweede Belgisch record komt op naam van Zoë Laureys/DUFF. In haar eerste 300mH van dit korte zomerseizoen liep de tweedejaarscadette meteen een persoonlijke beste van 42”31. Daarmee liep ze exact twee seconden sneller dan Margaux Bastil/ASVO, die als tweede over de finish liep. Maar belangrijker, met die tijd duikt Zoë onder het vorige Belgisch record van 42”73, dat Steffie Mievis/ACA op 4 oktober 2008 in Brussel vestigde.

De Belgische cadetten meisjes zijn aan een sterk zomerseizoen bezig, want vorig weekend stelde Lola Lepère/BBS het Belgisch record polsstok een pak scherper. In Bertrix, in de provincie Luxemburg, stelde Lola het Belgisch record maar liefst 16 centimeter scherper. Vorig jaar verbeterde Sarie Milloen/AVZK het record van Anouk Vercauteren/ZELE met één centimeter tot 3m76. Op 1 augustus sprong Lola naar een hoogte van maar liefst 3m92. Afgelopen winter bracht Lola het Belgisch record indoor al op haar naam met 3m85, waardoor een verbetering van het outdoor record tot haar mogelijkheden behoorde. Nu mag ze zich, net zoals Merel Maes, zowel indoor als outdoor recordhoudster noemen.

De teller staat intussen op 6 nieuwe Belgische records outdoor, nadat Vanessa Sterckendries/OEH en Elien Vekemans/DCLA eerder dit seizoen al een nieuw record lieten noteren. De enige man in het gezelschap blijft Bashir Abdi/RCG.