12/03

BK veldlopen vrouwen: Carton met drie op rij

-ldq5060-web
1995 atleten haalden de uitslagen van het BK-cross in Wachtebeke. Dat waren er 67 meer dan een jaar eerder. Merkwaardig, want de twee sprintcrossen vielen weg en het vervangen van de aflossingen voor benjamins door individuele wedstrijden, resulteerde in die categorie voor een mindere opkomst.

Louise Carton/ACME zorgde voor het hoofdnieuws. De 22-jarige Oostendse won voor de 3de keer op rij het BK lange cross. Zij sloot tevens het seizoen af met een 4de CC zege op 8 wedstrijden en behaalde voor de derde keer de eindzege in het criterium. Sofie Van Accom/ACHL, die in de slotkilometer Imana Truyers/AVT en Britse Stephanie Barnes/CABW remonteerde, volgde als 2de op 17 seconden. Bronzen Imana Truyers gaf als 4de een halve minuut toe en Hanna Vandenbussche/AVR, die de eerste ronde het tempo maakte, 49 seconden. Met Ferahiwat Gamacha Tulu/RFCL volgde de 5de net als de twee voorgaande jaren op een volle minuut. Charlotte Van Hese/AVLO kreeg voor haar 7de plaats ook de beloftentitel.
Winnen met de vingers in de neusgaten, zo leek het wel. Louise Carton voelde het echter anders aan. Zij had last van krampen en eindeseizoenvermoeidheid. Moeilijk gaat bij haar in elk geval ook.

Zij zag daarna hoe clubgenote Zenobie Vangansbeke/ACME met een blitzstart haar korte crosszege van twee jaar geleden overdeed. Evy Pieters/HAC maakte het verschil eveneens in de start en werd 4 seconden later even eenzaam 2de. De 30-jarige Eernegemse is een vaste waarde in de korte cross. Zij werd ook in 2012 al 2de en eindigde dit decennium voor de 6de keer in de top tien. Kaat Vermeulen/ACHL spurtte als 3de sneller dan indoorkampioene 800m Mathilde Deswaef/RCB.

De junioreskampioenen zorgden voor de enige LBFA-titels. Elise Vanderelst/MOHA, dit indoorseizoen goed voor een nationaal record 1000m, remonteerde in de slotkilometer CC-winnares Justine Tinck/AVLO. De Bergense behaalde haar 4de jeugdtitel bij een BK-cross. Laura Swannet/ATAC snelde weg van clubgenote Femke Speelman-Rooms/ATAC en werd 3de.

Nanouk Stevens/ACW, vorig jaar de zieke afwezige, nam bij de tweedejaarsscholieren de maat van Duitstalige Lena Putters/ATLA. Isabeau Lenaerts/ATAC hield bij de eerstejaars Beselaarse Amber Nuytten/FLAC van titelverlenging. Charlotte Van Laethem/HCO, pas 4de bij het PK-cross, haalde het bij de tweedejaarscadetten van 800m kampioene Syrah Ghijselings/KAAG. Eerstejaars Emma Vandeghinste/DUFF liep dezelfde 2.130m zelfs 19 seconden sneller en won met 11 tellen voorsprong op Marie Bilo/ASVO.  

Bekijk hier de resultaten.

Bij de foto: het podiumtrio bij de seniores: vlnr. Sofie Van Accom, Louise Carton en Imana Truyers.