25/02

BK Veldlopen: spannende en aantrekkelijke titelwedstrijden

-ldq4773

Soufiane Bouchikhi moest in de lange cross zijn meerdere erkennen in titelverdediger Isaac Kimeli.

De Belgische veldloopkampioenschappen kregen in het Park Van Laken het mooist denkbare decor en het winterzonnetje deed z’n best om de bittere koude weg te schijnen. Dat inspireerde vele deelnemers om er boeiende titelcompetities van te maken, al bleven de (mede)favorieten meestal wel aan de winnende hand.

Niet echter in de lange cross voor mannen, waar Soufiane Bouchikhi/RFCL, die het hele seizoen al boven de tegenstand uitstak, deze keer lang het gezelschap kreeg van uittredend kampioen Isaac Kimeli/OEH. Héél lang trouwens, want Kimeli deed meer dan gewoon volgen en aarzelde niet om zijn  deel van het kopwerk op te knappen. De verbazing en spanning steeg kilometer na kilometer, in zoverre dat het duo de laatste (hele) lange rechte samen aanvatte. Wat niemand verwachtte, gebeurde: Isaac Kimeli hield Bouchikhi af en mocht het hoogste podiumtrapje beklimmen. Na dit topduo kwam met Simon Debognies, Robin Hendrix en Thomas De Bock nog een ander OEH-trio over de eindstreep; alleen Dries Basemans/DCLA kon zich daar als vijfde tussenwurmen.

Bij de vrouwen koos Imana Truyers/CABW al snel voor de aanval en die tactiek loonde, want medefavoriete Sofie Van Accom/ACHL kreeg het gaatje dat net voor halfweg ontstond, daarna niet meer gedicht. Imana werd in de slotfase nog bedreigd door haar Britse clubgenote Stephanie Barnes, maar aangezien zij niet in aanmerking komt voor een medaille, was de zege van Imana onaangevochten. Van Accom kon dankzij haar eindsnelheid ook nog dichter naderen, maar zilver was het hoogst haalbare. Nina Lauwert/ROBA liep in een eenzame koers voor de rest van het veld uit en pakte het brons.

De korte crossen werden allebei in een eindsprint beslist. Jeroen D’hoedt/CABW zag eerst eenzame vluchter Pierre-Antoine Balhan/RESC lang voor zich uitlopen en toen Jeroen z’n definitieve prik plaatste, kon alleen Ousama Lonneux/RFCL standhouden aan de de zijde van de Lembekenaar. Laatstgenoemde moest de Luikenaar nog lang naast zich dulden maar kon uiteindelijk het pleit toch nog vrij makkelijk in z’n voordeel afronden. Een verrassende Balhan hield stand op een bronzen positie. Philip Cortvriendt/OEH kon uittredend kampioen Ali Hamdi/DCLAgeen liefhebber van koud weer -  nog voorblijven op plaats vier.

Bij de vrouwen beheerste een trio de korte cross. Topavoriete Renée Eykens/KAPE kreeg tot op de eindstreep weerstand van eerstejaarsseniore Elise Vanderelst/MOHA, maar trok met miniem verschil toch aan het kortste eind. Juniore Justine Tinck/AVLO die de koers mee kleurde, pakte het brons.

Mathilde Deswaef/WS en Tim Van de Velde/DUFF werden de junioreskampioenen. Mathilde deed dat via een indrukwekkende solo, al naderde het ATAC duo Laura Swannet en Femke Speelman-Rooms nog heel sterk in de slotfase. Zo’n solo werd ook verwacht van Tim Van de Velde. De Duffelnaar kreeg echter lang het gezelschap van Lucas Da Silva/RFCL en ook hier liet de outsider zich niet pramen om mee het kopwerk te verzorgen. Een lange zij aan zij werd uiteindelijk toch nog beslist in het voordeel van de topfavoriet. Rayan Vanderpoorten/KAAG besloot zijn spectaculaire inhaalrace op een bronzen plaats.

Er waren ook acht jeugdkampioenschappen bij de cadetten en scholieren en daarbij speelden tweelingen een voorname rol. Zo stond bij de jongste cadetten jongens Casper en Mathis Lievens/VAC op het podium, maar wel na de sterke Ardennees, Nicolas Mearegu/DAMP. De oudste cadetten meisjes kregen ook bijna een tweeling op het erepodium. Marie Bilo/ASVO herhaalde haar stunt van het Vlaams kampioenschap door Emma Vandeghinste/DUFF terug te wijzen maar Laure Bilo kwam enkele meter te kort om Lucie Grandjean/CAF het brons te ontfutselen.

Yali Henderickx/LYRA werd kampioene bij de jongste cadetten meisjes. Ook zij is de helft van een twelling, waarvan June als 49ste finishte. Jana Kluskens/LAT kreeg het brons en zag tweelingzus Elena als 11de eindigen. Tussen beide tweelinghelften op het podium stond Amelie Sonneville/KAAG.

En nog was het tweelingfeest niet afgelopen. Bij de oudste scholieren, een hele open koers,  ging de titel naar Lennert Dewulf/RCG voor Robin Toye/KKS. Op plaats drie stond Bezuayehu Petersen/DUFF, terwijl z’n broer Bereket als 10de finishte. Bij de jongste scholieren stond er geen maat op Abdullah Dubab/KKS, de West-Vlaming die zelfs bij de tweedejaars tot de beteren zou horen. Hij plaatste Thomas Willems/OLSE en Yvan-Kevin Shumbusho/ROBA op respectabele afstand. Een andere Merksemnaar – Noah Konteh/OLSE - toonde zich de beste tweedejaarscadet en verwees Tom Delrez/RFCL en Thijs Roelen/ACG naar de andere medailles. De zus van Tom, Florine Delrez/RFCL, zou even later ook zilver pakken bij de jongste scholieren, waar Syrah Ghijselings/KAAG haar basisnelheid prima kon koppelen aan het uithoudingsvermogen in een bijna kwartier lange veldloop. Brons was er voor Janne Bicker/ABES. Overigens zijn Tom en Florine Delrez de kinderen van master Sandrine Host/RFCL, die in de lange cross als plus veertiger zelf nog uitstekend presteerde als 22ste. De andere scholierentitel was bij de meisjes voor Isabeau Lenaerts/ATAC die na een lange periode van lijfelijk leed toch de titel binnenhaalde voor Nienke Hellings/AVT die de enige Limburgse medaille van de namiddag behaalde. Brons was in deze wedstrijd voor Femke Verschoren/LYRA.

Bekijk hier de resultaten.