22/02

BK veldlopen Masters: Lahbib en Gorissen trotseren wind en modder

-ldq0923

Mieke Gorissen (rechts) en Xenia Luxem deden hun W35-duel van vorig jaar nog eens over. Met hetzelfde resultaat.

Liefst 359 masters kwamen zaterdag een startnummer afhalen voor hun Belgisch veldloopkampioenschap dat in tegenstelling tot de kampioenschappen van zondag, van Stad Brussel nog wel groen licht kreeg om in het Park Van Laken hun nationale medailles te verdelen. Nadat de laatste laureaat van het podium stapte, ging het Park voor minstens 24 uur onherroepelijk dicht. De toeschouwers kregen voordien alvast leuke hoofdwedstrijden gepresenteerd met Mieke Gorissen en Mehdi Lahbib als uiteindelijke laureaten.

Met die 359 deelnemers was hoofdorganisator Jos Van Roy alvast in zijn nopjes, want dat was een pak meer dan de 245 van de vorige editie. De mannen M35-M40 mochten het loopfestival zaterdag afsluiten en daar deelde Abdelhadi El Hachimi/SMAC mee de lakens uit. Alleen: El Hachimi is al een gezonde 45-er en had dus in een eerdere titelkoers van start moeten gaan. Hoedanook: de Pajottenlander liet zich niet pramen om speldenprikken uit te delen en maakte het Mehdi Lahbib/RESCook al laureaat in Rotselaar – flink lastig. De tien jaar jongere Brusselaar kon in eigen omgeving uiteindelijk toch nog makkelijk afstand nemen en zegevierde met voorsprong op een verdienstelijke Misha Declerck/AVMO die op zijn beurt nog een flinke bonus had op zijn gouwgenoot Stein Vynck/OB. Jean-Charles Byl/WS was ontegensprekelijk de sterkste bij de M40 en liep een hele koers eenzaam in derde positie. U leest het goed: de top drie in deze race waren allemaal LBFA-masters. Een halve minuut na Byl, kon Koen Penninckx/GRIM met zijn eindsprint de opmars van Steven Heemskerk/ATLA nog stoppen.
Bij de vrouwen W35 kwam er opnieuw een tweestrijd tussen uittredend kampioene Mieke Gorissen/ADD en Xenia Luxem/OLSE. Het grote verschil met vorig jaar, was dat Gorissen toen nog geen naam had gemaakt, maar dat is het afgelopen jaar wel even veranderd. Het was dan ook mooi om zien hoe Luxem een flink deel van het kopwerk opknapte en pas moest buigen in de laatste ronde. In het spoor van W40-kampioene Sandrine Host/RFCL, pakte Melissa Van den Driessche/ACP de bronzen W35-medaille door West-Vlaams kampioene Eva Logghe/OB terug te wijzen. Vlaams W40-kampioene Katleen Dillen/LYRA pakte even later het zilver.
Bij de W45+, kregen we vertrouwde namen als W45 Martine Detrez/RFCL, W50 Els Van Hooydonck/ESAK en W55 Maria Vranckx/ACHL op de hoogste trap. Toch ook hier een opmerkelijk podium met Marina Steppe/ALVA die de W60- titel met luttele vier seconden ontfutselde aan Ria Van Landeghem/SPBO. Ook W65 Frieda Hendrickx/SACN en W70 Hilda-Ann Foster/OEH pakten hun gouden medaille mee naar huis.

Nog een spannende koers bij de M45-M50, weliswaar zonder El Hachimi… Acht lopers domineerden de koers maar niemand kon uiteindelijk de juiste volgorde voorspellen. Arnaud Lecoeuche/JSMC kon de M45-titel uiteindelijk afsnoepen van een aangenaam verrassende Bert Torbeyns/RCT, die medefavoriet Johan Wis/ACHL naar het brons verwees.  Diens ouder M50-clubmakker Stefan Rens/ACHL kon (als 7de in totaal)  op zijn beurt favoriet Patrick Vandenbosch/ADD naar het zilver verwijzen.

De openingskoers van dit BK masters was er ook eentje om van te snoepen. M55 Patrick Van Daele/ROBA beukte ongenadig tegen wind en modder, maar kreeg schaduw Luc Van Asbroeck/VITA niet afgeschud. Luc speelde in de lange laatste afdaling zijn snelheid uit, maar een moedige Van Daele gaf zich niet zomaar gewonnen en strandde op één secondje. Luc De Kinderen/ARAC greep een minuut later naar het brons. M60 Lucien Heyde/ACME toonde zich finaal de beste van een viertal zestigers en kon zijn dichtste belager, Marc Mechelinck/RIEM, uiteindelijk nog makkelijk terugwijzen. Eddy Vierendeels/ACP was uiteraard een klasse apart bij de M65 en ook M70 Erik Leyseele/BEHO en M75 Petrus Van Assche/SPBO lieten hun voorspelde titel niet aan zich voorbijgaan.

Bekijk hier de resultaten.