03/03

BK veldlopen Masters: Carnaval in Tongeren en Neerpelt

palmans

Zowel Lieve Palmans (W50) als Mieke Gorissen (W35) zorgden voor een nationale titel voor de Limburgse clubs. ADD en SACN zouden elk met twee gouden medailles het Tessenderlose Sportpark verlaten.

Het Belgisch veldloopkampioenschap voor Masters in Tessenderlo viel samen met de start van carnaval. En dat de Limburgers ook weten hoe carnaval te vieren, dat bewezen de Masters van Atletiek de Demer en SAC Neerpelt met elk twee klinkende zeges: in die clubs konden de feestelijkheden alvast met een extra dimensie worden ingezet..

Al maakte vooral Alexander Diaz Rodriguez/BEHO een imposante indruk op en rond de sportterreinen van Looise. De 40-jarige West-Vlaming koos al meteen het hazenpad en zette iedereen – ook de jongere 35-plussers - op een zelden geziene achterstand. De Beernemnaar liet niemand in zijn buurt komen en werd nog het ‘dichtst’ benaderd door een laat op stoom gekomen Steven Heemskerk/ATLA die op zijn beurt de kampioen van de 35-ers, Jonas Roels/LAT, in de slotfase nog het nakijken gaf. Jonas kon nog wel de bronzen M40 Davy Segers/DCLA voorblijven, die in de eindsprint op zijn beurt zilveren M35 Xavier Rondas/RIEM terugwees.
Een verwacht Limburgs succes kwam er wel in de gezamenlijke M45-M50-wedstrijd. Patrick Vandebosch/ADD bond als torenhoog M50-favoriet complexloos de strijd aan met M45 Arnaud Lecoeuche/JSMC, maar de 7 jaar bonus van de  jongere Henegouwer gaf uiteindelijk toch de doorslag. Onbedreigd liep Lecoeuche naar de titel en daar kon zowel uittredend kampioen Christophe Colpaert/KKS als een verrassende Dirk Vermeiren/ACBR weinig tegen beginnen. Maar de demonstratie van Patrick Vandebosch was daarom niet minder: Stefan Rens/ACHL en Eddy Van Puyvelde/AVLO werden ver teruggewezen naar het overige eremetaal.

Grootste verrassing werd echter in de hoofdserie bij de vrouwen genoteerd. Xenia Luxem/OLSE, vorige zondag nog uitstekend op dreef in Brussel, werd halfkoers bijgebeend door Mieke Gorissen/ADD en wat niemand had verwacht, gebeurde: de Tongerse geraakte alleen voorop en won uiteindelijk met duidelijk verschil van de uittredende kampioene. Even boeiend was de strijd bij de W40, waar Sandrine Host/RFCL zich had kunnen ontdoen van Mona Rahmé/DCLA. Die toverde echter een furieuze laatste minuut uit de benen, raasde op en over Host en liep in extremis ook nog voorbij Katrijn Van Hulle/AVMO, de bronzen W35.

Lizzy Immesoete/ACME maakte er bij de W45-ers ook al een one women show van. Zij werd nog het dichtst benaderd door Lieve Palmans/SACN die de titel W50 op zak stak en medefavoriete Maria Vranckx/ACHL op een halve minuut zette. Marijke Willekens/DCLA-W55, Rita De Vries/ROBA-W60, Frieda Hendrikx/SACN-W65 en Hilda-An Foster/OEH-W70 mochten in hun categorie ook op het hoogste trapje.

De oudste masters zetten het kampioenschap in gang op de vlot beloopbare, maar selectieve omloop in Tessenderlo. M55 Patrick Van Daele/ROBA liep ongenaakbaar naar zijn elfde veldlooptitel. Luc Nassen – ook al ADD – pakte het zilver. Nog een titelverzamelaar bij de M60, waar Lucien Heyde/ACME met zijn 8ste veldlooptitel stilaan de kaap van de 50 Belgische mastertitels benadert. Patrick Dejonge/ARCH-M65, Erik Leyseele/BEHO-M70, Pierre Van Assche/SPBO-M75 en onverslijtbare Herman Peeters/ROBA-M80 zorgden voor de andere gouden medailles. Daarmee topte ROBA met drie titels de Limburgers van ADD en SACN, het West-Vlaamse BEHO, het Oost-Vlaamse Meetjesland en het Vlaams-Brabantse DCLA, die elk met twee kampioenen huiswaarts keerden.

Bekijk hier de resultaten. (op de pagina naar beneden scrollen voor de BK masters)