24/02

BK veldlopen: Eerste titels voor Hanna Vandenbussche en Soufiane Bouchikhi

atllnad-5917

Hanna Vandenbussche is dolgelukkig met haar eerste Belgische titel.

Zowel het BK lange cross bij de vrouwen als dat bij de mannen kreeg zondag in het Park van Laken een nieuwe naam op de erelijst. Het werden niet de meest verwachte winnaars, maar Hanna Vandenbussche en Soufiane Bouchikhi staken er toch behoorlijk met kop en schouders bovenuit. In de korte cross gingen de titels naar Elise Vanderelst en Ali Hamdi.

Vrieskou, meer dan twintig centimeter sneeuw of dikke pakken modder. We hebben het de laatste tien jaar allemaal meegemaakt op de CrossCup in Brussel, maar die ging toen nog in december door. Sinds vorig jaar vormt het Park van Laken het décor voor het BK in februari, en zondag was dat onder een stralende lentezon. Hanna Vandenbussche/AVR gedijt blijkbaar wel onder een zonnetje, want zij nam al in de eerste ronde van de lange cross bij de vrouwen het commando over van topfavoriete Nina Lauwaert/ROBA. Die was het hele winterseizoen al ongeslagen door landgenotes, maar was niet in haar beste doen en moest vrede nemen met een vierde plaats. Het beukwerk van Hanna deed niet alleen Nina kraken, maar uiteindelijk iedereen. Sofie Van Accom/ACHL kon het dichtst in de buurt blijven, Hanne Verbruggen/VITA was een lachende derde. Voor Hanna Vandenbussche was het op haar 31e een eerste nationale veldlooptitel. Meer nog: ze haalde zelfs nooit eerder het podium. Mathilde Deswaef/WS was beste belofte op een elfde plaats.

Dorian Boulvin/CABW vertrok als snelste in de lange cross bij de mannen, en omdat de favorieten naar mekaar keken kreeg hij zelfs twintig meter. Hij zou uiteindelijk als elfde finishen, als tweede belofte na Clement Deflandre/HERV. Het was Dame Tasama/VAC die het gat dichtte, Soufiane Bouchikhi/RFCL nam meteen daarna over. Alleen Lander Tijtgat/EA kon in eerste instantie mee met de versnelling van Soufiane, maar een ronde later liep ook Isaac Kimeli/OEH het gat in één ruk dicht. Van die inspanning zou hij nadien spijt krijgen, en de titelverdediger moest uiteindelijk vrede nemen met plaats zeven. Voorin bleef Soufiane maar de heuvels op vliegen, tot uiteindelijk ook Lander kraakte. De voorsprong werd daarna snel groter, en Soufiane kon zijn eerste Belgische titel op zak steken. Robin Hendrix/OEH deelde verstandig in en werd tweede, Dame was derde maar schreef zich niet tijdig in en mocht daarom niet mee het podium op. De derde plaats was zo voor Lander. Lahsene Bouchikhi/ROBA was een verrassende vijfde.

In de korte crossen stond er geen maat op de eindrushes van Elise Vanderelst/MOHA bij de vrouwen en Ali Hamdi/DCLA bij de mannen. Voor Elise was het een eerste driekleur, voor Ali een tweede. Bij de vrouwen mochten Camille Muls/RESC en Jenna Wyns/VAC mee het podium op, bij de mannen Dieter Kersten/ADD en Wesley De Kerpel/ROBA.

De junioreswedstrijden waren misschien wel de minst spannende van de dag. Febe Triest/HAMM liet al in de eerste ronde de concurrentie ter plaatse en snelde onbedreigd naar de zege voor Jana Van Lent/VOLH en Nanouk Stevens/ACW. Een zelfde scenario bij de jongens waar Tim Van de Velde/DUFF buiten categorie was en won voo de Aalstenaars Ruben Verheyden/EA en Simon Meganck/EA.

Bekijk hier de resultaten van het Belgisch kampioenschap veldlopen.