28/02

BK Veldlopen: een coronavrij feest !

john

Wat een week voor John Heymans: na de BK indortitel 3000m en EK-minimum, nu ook het maximum in het nationale veldlopen.

De hele lange reeks van jaarlijkse nationale veldloopkampioenschappen, werd ook in 2021 niet onderbroken. Vorig jaar blies een storm de plannen bijna omver, maar een grotere bedreiging als covid kon ook op deze laatste februaridag met de grootste onderscheiding afgewend worden. Met dank aan vooral één persoon: CrossCup-bezieler Jos Van Roy heeft alle zeilen moeten bijzetten om het Lakense Park te kunnen omtoveren tot een virusvrij veldloopdecor.

Daarbij moesten alle bestaande scenario’s meerdere keren aangepast worden, maar uiteindelijk stond er een onberispelijke organisatie op poten: van de sneltest in het Koning Boudewijnstadion tot het volkslied op het podium. De atleten waren oneindig dankbaar en toverden verrassende kampioenschappen op het droge, maar toch niet zo lichtlopende parkoers.

Bij de vrouwen kozen Eline Dalemans/AVLO en Mieke Gorissen/ADD al snel voor de vlucht vooruit. Gorissen, vorig jaar de laatste nationale kampioene bij de 10K op de weg in Lokeren, etaleerde opnieuw die conditie en daar moest de negen jaar jongere Dalemans na een derde van de wedstrijd voor passen. Terwijl Mieke (als 38-jarige ook de oudste van het lot) indrukwekkend naar de seniorestitel stoomde, zag Eline Hanna Vandenbussche/AVR nog terugkeren uit de achtergrond. De kampioene van 2019 moest in de eindsprint het zilver toch opnieuw aan Dalemans laten. Lisa Rooms/OEH raakte nooit echt in de buurt van het brons, maar kon de nummers één (Sofie Van Accom/ACHL-6de) en drie (Katrijn Van De Riviere/RIEM-5de) van vorig jaar toch achter zich houden. Mélanie Bovy/WS pakte de beloftentitel op plaats 9.

Geen titelverdediger in de lange mannencross, waardoor Dieter Kersten/ADD zijn zilveren medaille van vorig jaar kon opwaarderen. Maar een covid-jaar en een marathonvoorbereiding later, kon niemand voorspellen hoe de kaarten lagen. Alleen John Heymans/DCLA had vorige week al bewezen dat hij in de conditie van zijn nog jonge loopbaan verkeerde, en kon dus geen verstoppertje spelen. Of een 3000m-indoor zomaar vertaald kan worden in een 9000m lange veldloop, was de vraag. Maar het antwoord daarop was volmondig ‘ja’. De gewezen hockeyspeler was de enige uit een zeskoppige leidersgroep die een aanval van Kersten voorbij halfweg pareerde. Het werd een boeiend steekspel tussen twee jonge crossers, waarbij Heymans zijn snelheid in de slotfase uitspeelde, al bleef Kersten ferm aandringen tot de eindstreep. Voor een jonge Heymans gaat het in elk geval heel snel: na een BK-titel en een EK-minimum, nu dus ook een BK-crosstitel. Voor zijn club DCLA, veldloopgeschiedenis in overvloed, was het toch al van…1981 geleden dat ene Miel Puttemans deze titel kon winnen. John werd pas 17 jaar later geboren… Lander Tijtgat/ALVA, intussen een blessurevrije gretige master van bijna 38, kon in de slotronde zijn bronzen medaille nog binnenhalen door Lahsene Bouchikhi/RESC, die het gros van het kopwerk in de eerste helft had opgeknapt, te remonteren. Tri- en duatleten Arnaud Dely/USBW en Jelle Geens/HULS werden finaal nog van elkaar gescheiden door Nicolaï Saké/LYRA op plaats 6. Guillaume Grimard/DCLA voegde nog een tweede Leuvense titel aan het zonnige palmares toe: hij werd de beste belofte als 8ste.

Titelverdedigster Jenna Wyns/VAC nam in de korte cross meteen haar verantwoordelijkheid en mende de bende over de Lakense hellingen. Maar supersnel ging het niet, want halfweg waren ze nog met 6 voor drie medailles. Dan achtte Lotte Scheldeman/ADDvorig jaar zilver – haar moment gekomen en snelde onweerstaanbaar weg om met een straat van 8 seconden verschil het zegegebaar te maken. Lotte, jaren geleden nog EYOF-uitblinkster in de 800m, doet het nu dus  ook in de hoofdcategorie. Twee piepjonge Waalse meisjes verdeelden de andere medailles: Juliette Thomas/DAMP en Lucie Grandjean/BBS konden gewezen kwartmijlspecialiste Rani Baillievier/OLSE en Paulien Nelissen/OEH (brons in 2020) nog terugwijzen. Jenna Wyns strandde op plaats 6.

Opvallend: drie races en drie medailles voor Atletiek De Demer !  Dat zat er in de laatste koers niet aan te komen, ook al bleven alle gemedailleerden van vorig jaar weg. Het waren de mannen met al redelijk wat BK-metaal op hun erelijst die mee de aanvang van deze korte cross bepaalden. Jeroen D’hoedt/CABW, Ward D’Hoore/HAC en Pieter Claus/ALVA konden hun kampioenschapservaring toch niet omzetten in een podiumplaats, want ook hier snelden jonge veulens in de slotfase weg. Superverrassing toen de rijzige Ruben Querinjean/WACO toch de iets meer ervaren Thomas Vanoppen/ACHL en Simon Debognies/OEH vrij makkelijk achter zich hield. Ruben Querinjean, onthou die naam: vorig jaar nog brons bij de juniores en via deze knappe titel plannen makend voor een Europees beloftenavontuur, met de steeple op z’n verlanglijstje.

Bekijk hier de resultaten.