18/03

BK Masters: eerste veldlooptitels voor routiniers

mini-jdc-3308-00001

Het M55-podium met Riemenaars Marc Mechelinck en Luc Dellaert. Dirk Lannoo (links) pakte tussen beiden het zilver.

Zowel Steven Heemskerk/ATLA als Jurgen Huybrechts/AVZK veroverden in een ijzig Gesves hun allereerste nationale veldlooptitel bij de masters. Even voordien had Xenia Luxem/OLSE hen dat al voorgedaan en in de openingswedstrijd van de dag, won Marc Mechelinck ook al zijn eerste nationale crosstitel.

Voor Xenia Luxem was dat niet zo verwonderlijk, want zij liep op de Naamse hoogvlakte haar allereerste mastercompetitie. Ze liet er geen gras over groeien en koos meteen het hazenpad. Wie had gedacht dat de één jaar jongere Charline Vanneste/AVMO de gewezen nationale veldlooptopper zou kunnen bedreigen, had het mis. Luxem voelde een hele koers niemand in haar buurt, terwijl haar West-Vlaamse belaagster al even vlotjes tweede bleef, net voor W40 Sandrine Host/RFCL die haar titel probleemloos kon verlengen.

Wie ook niemand in zijn buurt voelde, was Limburger Steven Heemskerk. Notabene de oudste van alle M35-ers had tegen z’n gewoonte in al na een minuutje koers een voorsprong opgebouwd die hij tot indrukwekkende proporties kon uitdiepen. “Na vier keer zilver in dit kampioenschap, eindelijk nu de gouden medaille.” Julien Charlier/RFCL ontfutselde eenzame achtervolger Misha Declerck/AVMO nog net het zilver. Wie ook uitgelaten blij was, was Jurgen Huybrechts/AVZK. Op zijn 40ste verjaardag notabene, en luid aangemoedigd door de opvallende spionkop van zijn club, trok de Zuiderkemper al even vroeg in de aanval en niemand kon hem bijbenen. Bart Verschoren/DAC gebruikte zijn snelle benen deze keer om Henk Vandermeersch/AVR naar het brons te verwijzen.

In de gezamenlijke W45+ wedstrijd koos Lizzy Immesoete/ACME-W45 al snel het hazenpad en de 800m-kampioene leek op een makkelijke zege af te stevenen. Dat was zonder de hobbelige ondergrond en vooral de ijzige wind gerekend, want nog voor halfweg kwam W50-favoriete Kathleen Steenhaut/VS onweerstaanbaar voorbij, onhoudbaar op weg naar titelverlenging. Immesoete moest in de laatste kilometer de W40-titel nog afstaan aan Martine Detrez/RFCL. Dat duo finishte ook nog voor Els Van Hooydonck/ESAK-W50, die aanvankelijk probeerde om in de buurt van Steenhaut te blijven. De Essense bleef uit de greep van relatieve nieuwkomer Katrien Lievens/HAMM die nog kon weerstaan aan de verbazende terugkeer van Nathalie Loubele/DAMP. Verbazend, omdat de Ardeense de laatste jaren af te rekenen had met ernstige gezondheidsproblemen. Marina Steppe/ALVA-W55, Rita De Vries/ROBA-W60 en Marie-Jeanne Buyle/VS-W65 pakten de andere mastertitels.

Bij de M45 werd het een West-Vlaamse dominantie. Christophe Colpaert/KKS koos dadelijk het hazenpad en bleef eenzaam in zijn tocht richting titel. Serge De Blauwe/HAC liep een identieke koers voor het zilver: onvoldoende om zijn streekgenoot te bedreigen, te sterk voor de rest om het zilver uit de hand te geven. Consternatie bij de M50-ers, waar een traag gestarte Patrick Van Daele/ROBA na een tijdje stevig de koers in handen nam en op weg leek naar titelverlenging toen hij de vroege koploper Eddy Van Puyvelde/AVLO in de steek liet. Maar plots stond Patrick aan de kant met een hamstringblessure waarvan de Brabander deze winter al wel meer last ondervond. Meteen lag de weg naar een eerste titel voor Van Puyvelde ver open.

De M55-plussers openden de koude namiddag op de Waalse heuvelrug in Gesves. Nieuwbakken M55-er Dirk Lannoo/AVMO paste zijn beproefde tactiek toe en trok snel in de aanval. Marc Mechelinck/RIEM had er een stevige kluif aan om de kloof weer te dichten, maar slaagde daar in de slotkilometer toch in. Een dolblije Mechelinck - ook zijn eerste veldloopgoud - kreeg met bronzen Luc Dellaert/RIEM nog een clubgenoot op het podium. Niemand kon topfavoriet Lucien Heyde/ACME een strobreed in de weg leggen bij de M60. Rustiger gestart, maar onweerstaanbaar een hele koers opschuivend en vele jongere lopers achter zich houdend. En wat dan gezegd van M65 Eddy Vierendeels/ACP, die zowat de hele koers zijn titel veilig wist in de buurt van Heyde. Omer Van Noten/ROBA was niet zo gerust in zijn M-70 opdracht, maar het ROBA-monument kon dichtste belager Dirk Beeuwsaert/KKS netjes onder controle houden om zijn 20ste veldlooptitel te behalen. Herman Janssens/GRIM-M75 en Georges De Soete/BEHO-M80 pakten de oudste veldlooptitels