13/10

BK Marathon: Gerd Devos en Van Proeyen winnen maar Bashi Abdi verbetert Belgisch record in Chicago

-jd27479-00002

De seniorespodia in Eindhoven: vlnr. Tommy Kinders (3), Gerd Devos (1), Kristof Nackaerts (2), Maurine Ricour (2), Karen Van Proeyen (1) en Karen Van Herck (3).

Vandaag werden in Eindhoven de Belgische medailles voor de marathon uitgereikt. Net als twee jaar geleden haalde Gerd Devos/ATAC het van Kristof Nackaerts/LYRA. Bij de vrouwen was Karen Van Roeyen/ROBA de beste.

Gerd Devos/ATAC stak zijn tweede Belgisch marathontitel in drie jaar op zak. In de slotfase vloerde hij titelhouder Kristof Nackaerts/LYRA, die zich op zijn beurt moest reppen om in de sprint Tommy Kinders/ROBA af te houden.  Wat een spannend BK! De top drie zat op een spreekwoordelijke zakdoek van 34 seconden. Na het haaswerk van Stijn Devulder/ACG, bleven enkel Nackaerts en Devos over in de kopgroep, maar Tommy Kinders volgde op korte afstand. Nackaerts plaats een demarrage rond de 31ste kilometer. Maar Devos liep het gat vrij snel toe en na 40km was het zijn beurt het tempo de hoogte in te jagen. De titelverdediger loste en Devos mocht net als in 2017 het goud in ontvangst nemen. De Turnhoutenar finishte in 2u23’42" als vijftiende in totaal. Gezien het warme weer en toch wel strakke wind, zeker niet slecht. Nackaerts spurtte naar zilver in 2u24’05" vlak voor Tommy Kinders (2u24’06") die het brons om zijn hals mocht hangen. Bij de vrouwen waren er vooraf enkele afzeggingen. Toch kwam er een mooie naam op de erelijst. Karen Van Proeyen/ROBA leidde van start tot finish. Toen een sterke tijd niet meer haalbaar was, focuste ze zich vooral op het veilig stellen van de titel. 2u42’13" was haar tijd. Een minuutje later bolde Maurine Ricour/ACG binnen als tweede Belgische vrouw. En master Karen Vanherck/WIBO werd knap derde in 2u57’01". Ze was uiteraard ook de beste in de categorie W45+. 

Voor het BK Eindhoven, kan u hier de (officieuze) resultaten bekijken..

Naast de eerste marathon beneden de 2 uur, was ook het indrukwekkendste nationale marathonnieuws dit weekend toch te verzamelen in Chicago, waar Bashir Abdi /RCG zijn eigen Belgisch record fors verbeterde tot 2u06'14", 49 seconden sneller dan voorheen. Hij staat nu zelfs vierde op de Europese ranglijst aller tijden. Met die chrono werd hij 5de in Chicago, op minder dan een halve minuut van de winst en na twee Kenyanen en twee Ethiopiërs. Meer nog: zijn voorbeeld en trainingspartner, meervoudig Olympisch- en wereldkampioen Mo Farah/Gbr, werd hier 9de in 2u09'58". Eerder dit jaar barcht Bashir Abdi in Londen dat nationaal marathonrecord op 2u07'03". Bij de vrouwen verbeterde Kenyaanse Brigid Kosgei  - ook al winnares in Londen eerder dit jaar - er het wereldrecord tot een fabelachtige 2u14'04", en dat is 81 seconden sneller dan het fabelachtige wereldrecord dat Paula Radcliffe/Gbr  in 2003 al op de tabellen zette.