23/09

BK Hamer jeugd: meisjes van Houtland, jongens van Mol

rik-vijgen

Geen aangepast hamerslingerweer in Kessel-Lo. De werpers bleven er niet droog, ook deze Rik Vijgen - vierde cadet - niet. De toeschouwers hadden hun bescherming meegebracht.

52 specialisten van het hamerslingeren trotseerden zondag zowat de minst goede weersomstandigheden van de afgelopen zomer om hun nationaal kampioenschap te betwisten. Van Cadet tot Beloften waren er 8 titels en 24 medailles te verdelen in de Atletiek Arena Gaston Roelants.

Niet dat het nog als verrassend overkwam, maar de meisjes van Houtland en de jongens van Vabco Mol pakten alle titels mee, uitgezonderd die van de Cadetten. Met 8 medailles, verzamelden beide clubs liefst één derde van al het te winnen eremetaal. Alle acht ranglijstaanvoerders lieten de gouden medaille niet ontglippen en ondanks het natte weer, konden sommigen toch nog een persoonlijke beste uit de armen toveren.

Cadette Maite Van Daele/ACME begon de dag met een afgetekende zege: met 39m00 had zij meer dan zes meter voorsprong op Maureen Wyns/OEH (32m63). Anthony Bettolo/ARCH pakte de enige Waalse titel in Kessel-Lo. Met 45m79 verwees hij even duidelijk Luka Pringier/VAC (40m38) naar het zilver bij de Cadetten. Luka verbeterde zich overigens met meer dan zes meter in de Leuvense ring.

Maar daarna kwamen de West-Vlaamse meisjes en de Kempense jongens alle hoop van de concurrentie op een titel wegnemen. Inez Dewulf wees Jana Van Puyvelde/VOLH overtuigend terug bij de scholieres: 54m88 tegen 46m88. Voor juniore Wege Vanbaelenberghe (47m70) kwam de felste tegenstand nog uit eigen huis: Delphine Seynaeve/HAC won het zilver met 43m31. Belofte Ilke Lagrou liet  niet de minste twijfel bestaan over haar favorietenrol: met 55m43 kreeg haar provinciegenote Nele Lambrecht/MACW (44m89) geen schijn van een kans op de titel.

Bij de jongens eenzelfde succesverhaal voor Vabco Mol. Scholier Orry Willems (57m10) gooide twee meter verder dan Mathis Denys/CSDY (55m11), één van de drie Waalse hamerslingeraars die zondag op het podium klommen. De broers Vanbroekhoven deden de rest voor Vabco. Junior Senne slingerde met 53m33 zijn werptuig buiten bereik van Lukas Bats/LYRA (46m28). Brons was hier voor nog een Houtlander: Dylan Volckaert (46m25) pakte de vijfde Houtlandmedaille van de dag. Tenslotte zette Stef Vanbroehoven de puntjes op de i met een winnende belofteworp van 61m64, hij verbeterde zijn beste jaarprestatioe met 6 centimeter en staat intussen stevig als 9de in de nationale beloftenlijst aller tijden. Kobe Gieghase/KAAGzelf afkomstig van Mol – werd tweede met 54m86.

Bekijk hier de resultaten van dit Belgisch kampioenschap hamerslingeren voor de jeugd.