02/07

BK: Eykens steekt Belgische titel en EK-limiet op zak

-ldq0058

Renée Eykens.

Na een pittig duel met Sofie Van Accom, heeft Renée Eykens zich in het Koning Boudewijnstadion tot nationaal 1500m-kampioene gekroond. Haar winnende 4’13”50 was tevens een ruime duik onder het minimum voor het EK beloften. Ook Philip Milanov in het discuswerpen en Hanne Maudens in het verspringen zorgden zowel voor nationale titels als voor aardige prestaties.

Het was Sofie Van Accom/ACHL die in de 1500m de hele wedstrijd het tempo hoog hield. Ze wist dat ze Renée Eykens/KAPE maar beter kwijt geraakte voor de laatste 200 meter, maar dat lukte niet. Renée kwam er in de laatste rechte lijn over en won in 4’13”50, Sofie was in 4’14”47 tweede. Renée kon met een goed gevoel huiswaarts, een opsteker na de tegenvaller in Oslo. “Ik moest wel alles uit de kast halen vandaag, zelfs om gewoon te kunnen volgen. Ik ben nog niet goed genoeg in die 1500m om zelf tempo te kunnen maken.” Zelfs al ziet ze zichzelf als 800m-specialiste, zou ze op het EK in Polen wel eens kunnen verrassen. “Dat ik vandaag de limiet loop en ik dus kan kiezen op het EK, geeft wel een goed gevoel. Ik ga niet dubbelen daar, maar wie weet kies ik in functie van de startlijst wel voor de 1500m.” Voor het EK staan er geen wedstrijden meer op de planning.

Sofie was erg tevreden over haar gevoel, maar de tweede plaats na vier titels op rij deed toch wat pijn. “Dit is een beetje een teleurstelling. Heel de wedstrijd op kop lopen en op het einde ingehaald worden, is frustrerend, maar ik begrijp de tactiek van Renée. Ik wist dat ik haar moest afmatten om te kunnen winnen, maar dat is niet voldoende gelukt. Dat ik hier na een solo alsnog in de 4’14" loop, is wel een goed teken. Een duik onder de 4’10" zit er aan te komen.”

Philip Milanov/VAC bewees met 65m07 bij zijn vierde poging eens te meer dat de vorm snor zit. “Mijn tweede worp was nog verder, maar ik geraakte net als in Eeklo uit balans en zette mijn voet over de lijn. Het gevoel was goed. Ik doe minder zware krachttrainingen deze periode, en daardoor beginnen de frisheid en de vorm te komen.” Die vorm toonde Philip nadien ook nog in het kogelstoten. Met 17m77 was hij veruit de beste. “Ik ben vooral tevreden met de regelmaat. Drie keer boven de 17 meter is goed”, aldus Philip.

Ook Hanne Maudens/VS pakte BK-goud. Haar 6m40 in het verspringen kwam zelfs heel dicht bij haar persoonlijk record van 6m48. Met 12m30 werd ze later nog vijfde in het kogelstoten.

Thomas Van der Plaetsen/DEIN tot slot kwam in actie in het polsstokspringen. Met 5m30 en een derde plaats deed hij het verre van slecht, maar het gevoel is nog niet wat het moet zijn. “Alles loopt zowel op training als in wedstrijd goed, maar ik mis nog het echte wedstrijdgevoel en ritme. Ik moet nog wat frisser worden, want voel me zeker niet honderd procent.”