27/06

BK cross in Hulshout op 19 november

PK cross Hulshout cadetten

De cadetten meisjes op het Antwerpse PK cross dat in januari in Hulshout plaatsvond.

De kogel is door de kerk. Het BK veldlopen zal op zondag 19 november in Hulshout plaatsvinden. De wedstrijd geldt als selectiecross voor het EK veldlopen op 10 december in Brussel.

19 november, BK cross in Hulshout. Die locatie en datum mogen de veldloopliefhebbers met rood in hun agenda zetten. Na zes edities in het Park van Laken verhuist het BK veldlopen naar Hulshout in de Kempen. Het is van 1993, toen het BK in Mechelen plaatsvond, geleden dat het Belgisch kampioenschap nog eens in de provincie Antwerpen neerstreek. Begin mei werd er een oproep gedaan bij de clubs om hun kandidatuur in te dienen voor het BK. Verschillende clubs stelden zich kandidaat. Het was Ac Hulshout dat na de procedure als winnaar uit de bus kwam.

 

50-jarig bestaan

Ac Hulshout is een club met een rijke veldlooptraditie. De cross in Hulshout is een klassieker en maakte tussen 2008 en 2013 deel uit van het Crosscup-circuit en in 2013 organiseerde de club al eens het KVV veldlopen. Het BK veldlopen is een fantastische primeur voor de Kempense club die in januari nog een succesvol PK cross inrichtte. 

"Voor de club betekent het BK in combinatie met ons 50-jarige bestaan een mooi geheel en het is ook een eerbetoon aan onze oprichter Robert De Wit", reageerde Ac Hulshout-secretaris Tom Lambrechts. "Als crossorganisator staan we al meer dan 20 jaar op de kaart, dankzij het team dat achter me staat.  Het BK is een mooie opportuniteit om de club en zijn medewerkers in the picture te zetten."

De crossers krijgen een omloop voor allrounders voorgeschoteld. De omloop ziet er alvast heel anders uit dan die van Roeselare waar de voorbije jaren steevast de selectie voor het EK gebeurde. "Het parcours is gevarieerd", weet Lambrechts. "Er is een vlakker gedeelte, maar aan de wielerpiste liggen er ook een paar korte hellingen en we kunnen er nog twee extra hellinkjes bij inbrengen. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het ook achteraan wat drassiger worden, maar het zal een goed beloopbaar parcours zijn."

 

Indrukwekkend palmares

"Wat onze troeven zijn als organisator?  Als eerste ervaring, want al 23 jaar hebben we een topcross georganiseerd, dus als organisator weten we hoe we tewerk moeten gaan, al is een BK toch net iets anders."

"De laatste jaren was het wel qua deelnemers iets minder. Maar tussen 2000 en 2008 hadden we een deelnemersveld dat BK-waardig was met bijna alle Belgische toppers aan de start. Vervolgens hebben we van 2008 tot 2013 deel uitgemaakt van de Crosscup-circuit, maar omwille van de organisatiekosten en verschuivingen binnen de Crosscup zijn we terug de regionale weg opgegaan om de eigenheid van de club te bewaren. In het verleden organiseerden we nog nooit een BK cross. Wel hebben we in de jaren 70 en 90 het BK halve marathon ingericht. Maar als je gaat kijken naar het palmares van onze veldloop (zie link naar clubwebsite) dan staan daar namen als Emiel Puttemans, Gaston Roelants, Paul Thijs, Karel Lismont, Lieve Slegers en de laatste jaren ook Veerle Dejaeghere.

Ten tweede heb ik een team dat ervoor zorgt dat alles startklaar geraakt.  Tenslotte is er een accommodatie waar alles voorhanden is en qua bereikbaarheid we vrij centraal gelegen zijn."

Benieuwd wie er op 19 november op de erelijst zal staan. Het feit dat het BK in november zal plaatsvinden heeft als opmerkelijk gevolg dat er in 2023 twee keer een BK cross zal zijn. Ook de komende jaren zal het BK cross in de maand november op de kalender staan.