31/08

BK cadetten en scholieren: Feest in Herentals

nd3-2256
AC Herentals is al een heel jaar in de ban van hun 50ste verjaardag. De grote Kempense club met stamnummer 110 bereikt volgende zaterdag en zondag een hoogtepunt in hun halve eeuw bestaan met de organisatie van de Belgische kampioenschappen voor cadetten en scholieren. Een uitgebreide vooruitblik.

Bij de cadetten jongens wordt Daniel Segers/EA één van de grootste blikvangers. De Vlaamse- en nationale meerkampkampioen die op halfoogst ook twee individuele Vlaamse titels won, is de enige cadet die ook – tot driemaal toe – voor een nationaal record tekende. Daarbij twee keer in het verspringen, en het is uiteraard de vanzelfsprekendheid zelve dat hij daarvoor op een vroege zondagochtend de topfavoriet is. De Aalsterse Topsportschoolstudent koos voor de 400m als tweede discipline. Niet zo voor de hand liggend, want Daniel liep deze zomer nog geen baanronde. Zijn stevige indoorchrono – 50”88 – laat er echter ook hier niet de minste twijfel over bestaan wie de beste papieren in handen heeft. Aalst heeft overigens nog meer troeven achter de hand, want zowel Toon Poppe (1500m) als Tom Velleman (hoog) voeren hun deelnemerslijst aan. Louis Vandermessen/CABW maakte vorig indoorseizoen het goede recordweer en opteert deze keer voor de steeple. De sprint is voor Gent: met Kingsley Ampofo/RCG, Wolf Belien/STAX en Ricahard Bamfo/KAAG dingen drie Stroppendragers uit drie verschillende clubs naar de medailles in 100 en 200m. Twee andere KAAG-cadetten hebben eveneens goede vooruitzichten: Liam Sprangers in de hordesprint (en ook polsstok) en Lars Coene met de discus en ook in het hinkstap. De overige kampnummers zijn Vlaams-Brabants getint: Tienenaars Jules Vanlangenaker (polsstok) en de werpende broers Ward en Dries Spelmans (kogel) kunnen samen met ROBA-speerwerper Benjamin Smets met vertrouwen richting Herentals kijken. Ook AV Lokeren speelt dankzij Thibeau Verniers mee voor de titel in de 300mH en West-Vlaanderen spreekt via Arthur Daenens een woordje mee in de 800m.

Vijf scholieren jongens scoorden afgelopen zomer al een nationaal record en krijgen bijgevolg ook de favorietenrol toegeschoven. Drie van hen onderscheidden zich bovendien met een Europese medaille tijdens de eerste scholierenkampioenschappen in Tbilisi. Daarvan heeft Europees steeplekampioen Tim Van De Velde/DUFF – eerstejaars bovendien – de ruimste keuze, maar de Duffelnaar houdt zich aan de steeple, waar het Belgisch record van Arthur Daenens’ papa binnen bereik is. Tuur Bras/OEH – zilver in Tbilisi op de 110mH – zet zijn ontdekkingsreis over de baanronde met obstakels in Herentals verder. Voor zilveren collega Jorg Vanlierde/DEIN is de opdracht iets minder evident: als meerkamper moet hij het nu waarmaken in individuele opdrachten. Dat wordt niet eenvoudig in het speerwerpen, maar met de polsstok moet Jorg de klus kunnen klaren, al had Florian Colle/CSDY op het EKu18 toch ook een finaleplaats beet.
De baanronde leverde in Georgië zelfs twee dichte Belgische finaleplaatsen op, maar Sven Van Den Bergh/AVKA en Jonathan Sacoor/OEH ontlopen elkaar in Herentals. Voor Sven, die bij het BK Alle Categorieën ook nog eens een nationaal scholierenrecord klokte, kan het zondag eigenlijk niet misgaan. Hij start zaterdag bovendien ook nog buiten het bereik van de concurrentie in de 100m, waar hij als enige onder de 11 seconden dook. Jonathan voert zondag de deelnemerslijst van de 200m aan.
Eliott Crestan/SMAC mocht als kersvers nationaal recordhouder in Tbilisi op meer hopen dan een 7de plaats in de 800m, maar om dat door te spoelen zal hij in Herentals toch op zijn hoede moeten zijn want zowel Brecht Fasseur/KAAG als Pieter Sisk/DCLA liepen al scherpe tijden en waren er ook al bij in Georgië. Ook de 3000m levert een duel op tussen twee EK-geselecteerden: lijstaanvoerder Guillaume Grimard/DCLA krijgt er aan Remi Schyns/HERV – steeplebrons bij het EKu18 – een taaie klant. Thomas Carmy/CRAC kan de hoogspringtitel moeilijk mislopen: met 2m08 torent hij boven de rest uit en in de broeihoven van Tbilisi kon hij toch het hoofd koel houden en naar een 6de plaats jumpen. Axel Draux/CABW, kan zijn tegenvallend Georgië-avontuur zondag doorspoelen met een 1500m-titel, al is dat niet zo eenvoudig want Cisse De Locht/ACW rijgt op het einde van deze schoolvakantie zijn persoonlijke records aan elkaar.
Kogelstoter Kasper Verbeylen/DCLA en discuswerper Michiel Van Ransbeke/AVLO zijn logische favorieten in hun werpdisciplines, terwijl springers Tristan Glorie/MACW (ver) en Stijn Rombaut/ACHL (hinkstap) een iets minder ruime marge hebben. Laatstgenoemde geniet uiteraard wel van het thuisvoordeel. In de 110m horden tenslotte zal een andere Antwerpenaar de plak moeten zwaaien: Simon Verherstraeten/LYRA miste nipt de EK-selectie, maar is de enige scholier die tot op vandaag beneden de 14 seconden liep.

De cadetten meisjes lieten dit jaar nog geen nationale records optekenen, maar laat dat geen excuus zijn om geen spannende titelcompetities voor te schotelen. Zoals in de 80m horden bijvoorbeeld, waar Angel Agwazie/AVLO de Vlaamse titel afsnoepte van Lynn Beck/KAPE. Er komt alvast een spannende herkansing met Nina Hespel/DCLA als bevoorrechte getuige. De Leuvense kan na haar meerkamptitel nu ook de gouden hoogspringmedaille meegraaien. In Bertrix bleef Luna Lauwers/HAC met brons in de buurt van Nina, maar in de Herentalse tweedaagse heeft de Houtlandse twee ijzers in het vuur: verspringen en 300m horden. Haar clubgenote Maité Beernaert (ver) en provinciegenote Kato Moustie/HCO (Vlaams kampioene 300mH) zijn echter meer dan outsiders. Wie kampioene wil worden in de langere loopnummers, zal alleszins voorbij Liefde Schoemaker/OSGA (400m), Syrah Ghijselings/KAAG (800m), Isabeau Lenaerts/ATAC (1500m) en Heleen Vermeulen/KAPE moeten geraken. In de beide sprintnummers is het uitkijken naar Lieselotte Van Laere/ACW. In de 100m mag ze tegenstand verwachten van Lotte Van Lent/AVZK die de scherpste chrono kan voorleggen; in de 200m benadert een andere Oost-Vlaams, Reine Verdegem/RIEM, haar het dichtst.
Twee meisjes geraakten al voorbij de 11 meter in het hinkstap: Sara Vanhalst/DEIN en Margot Delbare/AVT. Met de polsstok lonkt een volgend plaatselijke succes dankzij Fleur Hooyberghs. Al zal Vlaamse vice-kampioene Stefanie Dadayeva/RCG zich daar niet zo maar bij neerleggen.
In de werpnummers komen de Vlaamse kampioenen Myrthe Van Der Borght/VS (kogel) en Elena Defrère/DCLA (discus) elkaar twee keer tegen, maar de Lanakense meisjes Axelle Pieri en Liene Daniels kunnen evenveel keer zorgen voor stevig weerwerk. Ook twee Limburgse meisjes aan de top van het speerwerpen: Beau Massignani en Mitu Verlinden zijn bovendien beiden aangesloten bij AVT en met amper 26 centimeter verschil tussen beiden, leunen ze dicht bij elkaar aan. Mitu werd Vlaams kampioene, maar Beau kwam in Kessel-Lo niet in actie op de aanloopstrook.

Scholiere Justine Tinck kwalificeerde zich met een nationaal 3000m-record zowel voor de EK scholieren als het WK juniores. Het Lokerse talent dat Betty Vansteenbroek naar de geschiedenisboeken verwees, raakte echter geblesseerd en moest beide internationale toernooien laten schieten. Op 19 augustus maakte ze in Zele echter haar wederoptreden met een gesmaakte 2000m, zodat niemand er aan twijfelt dat de blonde gazelle zaterdagmiddag de 3000m-titel op zak zal steken. De enige andere nationale recordverbeteraarster – Nanouk Stevens/ACW, uit dezelfde regio als Tinck – zal na haar mijlrecord en een overtuigende Vlaamse titel, deze keer ook het hoogste 1500m trapje niet willen mislopen. Laures Bauwens/RCG tekende voor een 5de plaats in de Europese 200m en start na haar overtuigende Vlaamse sprinttitels ook nu als favoriete in de halve baanronde. Hanne Claus/AVMO in de 200m, maar vooral Celine Gauthier/CSDY in de 100m, moeten voor het betere weerwerk zorgen. Ook Elise Lasser/VITA zal haar favorietenrol niet uit de weg gaan. De Ninoofse tekende voor het beste EK-resultaat van onze Belgische meisjes met een vierde plaats in de 400m en geen enkele leeftijdsgenote benadert haar in de papieren voorspellingen. Aude Scheldeman/ADD kwam ook aan de slag in Tbilisi, maar de Limburgse geraakte er niet door de kwalificaties speerwerpen. Ze herpakte zich nadien al met een knappe Belgische meerkamptitel en zal daar zaterdagnamiddag nog een nationale speerwerptitel aan toevoegen. Stephanie Carbonelle/USTA was de vierde Belgische scholiere bij het EKu18, maar de Doornikse start niet in haar 400m horden, waardoor Vlaams kampioene – mét PR in Kessel-Lo - Eline Claeys/ATLA in de pole-position wordt opgemerkt.
Hanne Vancamp/OLSE werd in de Vlaamse 100m hordefinale uitgesloten met een valse start. Zij krijgt zaterdag een kans op revanche tegen Vlaams kampioene Zita Goossens/AVLO. Hanne Borstlap/ACHL is de derde Herentalse jeugdatlete die dit weekend een deelnemerslijst aanvoert. De polsstoksspringster uit Vosselaar zal de klaarliggende titel niet mislopen. Andere topfavorieten bij de scholeren zijn hoogspringster Nicasina Rossaert/ACW, verspringster Eve Willems/VAC, hinkstapster Frea Deroost/DAC, kogelstootster Dani Maluta/ACKO en steepleloopster Aline Delbaen/DUFF. Op uitzondering van laatstgenoemde hielden de ander vier ook al een geslaagde repetitie bij het Vlaams kampioenschap en hebben de kampioenschapsroutine dus beet. 
Onvoorspelbaar wordt wel de 800 meter op zaterdag. Een trio dook reeds beneden 2’12” en daarvan trok eerstejaars Laura Schadron/ZWAT aan het langste eind in Kessel-Lo, ten nadele van initiatiefneemster Tine Roelens/HCO, die wel een iets beter PR in de boek heeft staan. Vanuit de Oostkantons komt ook Elea Henrard/LACE zich in de titeldebatten mengen. Dat is overigens een van de weinige Waalse meisjes met zicht op een titel, samen met een ander atletiektalent uit Oost-België, Emilie Dodrimont/HF, die comfortabel het discuswerpen aanvoert.

Bekijk hier de deelnemerslijst en het tijdschema.