03/03

BK Cadet Scholier Meisjes: Waalse meisjes stunten

mini-d4s9687-00001

Yanla ndjip nyemeck stormt naar een nationaal scholierenrecord over de horden en haalt zo Eline Berings van de tabellen.

De LBFA-atletes hebben een duidelijke inhaalbeweging ingezet want van de 20 titels gingen er liefst twaalf naar de Franstalige liga. Sommigen hadden tot laat in het seizoen gewacht om nog iets fenomenaals uit de benen te schudden want niet minder dan vijf cadetten nestelen zich voortaan in de top tien allertijden. Bij de scholieren waren er minder winnaressen die zich verbeterden maar Yanla Ndjip-Nyemeck/RCB verbeterde wel het Belgisch record in de 60mH.

In de reeksen liet de Brusselse al zien dat ze in bloedvorm verkeerde want met 8”39 bleef ze amper vier honderdsten boven haar persoonlijk record. In een zinderende finale knalde ze naar 8”26 en daarmee stoot ze niemand minder dan Eline Berings (8”29) van de troon. Clubgenote Mariam Oulare, die eerder dit seizoen tot tweemaal toe het nationaal record 60m verbeterde, was de enige dubbelwinnares bij de scholieren maar hield het bij een eerder bescheiden 7”57 in de 60m en 24”73 in de 200m. Dan deed cadette Alexandra Mortant/CABW het beter. Ook zij veroverde twee keer goud maar verbeterde zich telkens fors. In de reeksen van de 60m klokte ze 7”60 en dat is na Celine Gauthier/CSDY (7”57 in 2014) de tweede prestatie ooit in ons land. Ze evenaarde dit huzarenstukje in de 60m horden. Ze gaf de tegenstand geen kans en finishte in 8”62 (2de AT). In de 400m werd Gylliane Botty/SER opgejaagd door schaduwfavoriete Chadrak Belinda Bula Bula/VMOL en dat resulteerde in een razendsnelle 56”90. Dat is na de 56”79 van Sarah Mees in 1999 de tweede snelste tijd ooit gelopen door een cadette. De atlete uit Mol werd aanvankelijk nog gediskwalificeerd na wat duw- en trekwerk, maar werd later opnieuw met zilver in de resultaten opgenomen.
Een volgende atlete die de aller tijden ranglijsten kon veranderen, was Julia Mathieu/RESC. Dankzij haar 13m98 met de kogel klopte ze niet enkel lijstaanvoerster Charlotte Vanlangenaker/RCT, die weliswaar het polsstokspringen won met 3m50, maar staat ze voortaan op plaats 8 van de allertijdenlijsten.
Er was één Vlaamse atlete die mee geschiedenis schreef want Merel Maes/ACW, die het hoogspringen won voor clubmaatje Osaratu Kefayetou (1m67), sprong nog één centimeter hoger dan voorheen en staat met 1m72 nu op plaats zeven. Tweelingzusjes Elena (2’16”24) en Jana (2’19”75) Kluskens/LAT mochten samen op het podium in de 800m. Bij de scholieren kweten favorietes als Mirthe Vansimpsen/AVT (hinkstap: 11m51) en Jo-Anne Liefooghe/AVKA (kogel: 13m28) zich perfect van hun taak maar zij konden zich niet verbeteren. Maayke Vranckx/RCT (3m51) tenslotte, bevestigde de polsstokhegemonie van Racing Club Tienen met vlotte winst.

Bekijk hier de resultaten.