BK Cadet-Scholier: Sterke dubbelslagen van Wout Bex en Lucie Ferauge

-d4s4783

Wout Bex: dubbele hordekampioen bij de cadetten.

De weerman kondigde zondag voor de tweede dag van het BK-jeugd in Moeskroen betere omstandigheden aan dan op de eerste dag. De regen bleef weg, maar beter was toch anders. De temperatuur, die zaterdag nog net meeviel, lag gevoelig lager. En het ergste: het waaide nog harder. Geen enkele prestatie van de 100m, de 200m, de hoge horden en de vlakke springnummers, bleek homologeerbaar. Telkens stond er meer dan 2 meter rugwind.

Nieuwe nationale en wedstrijdrecords bleven in die omstandigheden uit. Het zat er nochtans in. Zo bleek in de 100m voor scholieren meisjes 12”26 nodig om de finale te halen. In 2012, bij de tot dan toe best bezette finale, volstond 12”63 en ging brons van de hand met 12”26. Lucie Ferauge/CABW, een dag eerder de beste van de 200m in 23”62, won de 100m met 11”54. Dat bleek 3/100 sneller dan het nationaal record van Karin Verguts/OLSE, dat ook haar 40ste verjaardag overleefde. Er stond in Moeskroen immers 3,6 m rugwind. Ook jammer voor Lotte Van Lent/AVZK (2de in 11”81) en de bronzen medaillewinnaressen Nora Thiry/SER (11”90) en Rani Rosius/AVT (11”90), die allen ruim onder 12 seconden doken. Even vergelijken: Cynthia Bolingo won het BK AC in 11”69 en amper 3 atletes doken in die titelstrijd onder 12”00, die wel bij windstilte plaats vond...
Wout Bex/LOOI zorgde voor de betere cadettendubbel bij de jongens. Hij won de 100m horden in 13”69 en voegde er dezelfde namiddag het goud van de 300m horden aan toe. Wout Bex verbeterde zich bij die laatste gelegenheid van 39”61 tot 39”41. Dat bleek goed voor de 9de nationale cadettenprestatie ooit. Wout is trouwens geen broer en zelfs geen familie an clubmakker Ferhan Bex/LOOI, die in de 100m en de 200m met 11”56 en 23”72 telkens zilver won.
Lars Coene/KAAG slaagde in een uitzonderlijke dubbelslag. De Oostvlaming won het verspringen met 6m63 en het discuswerpen met 57m49. Dat laatste bleek een titelverlenging. Hij misliep bovendien met amper 2m20 het wedstrijdrecord, dat zijn naamgenoot Kris Coene neerzette in 1998. Scholier Jaan Bal/ACBR hield in de 200m met 21”77 Amine Kasmi/RESC, die een dag eerder de 100m won in 10”80, van dubbelgoud.
EYOF-kampioen Daniel Segers/EA won het verspringen met 7m39. Tristan Glorie/MACW (7m28) en Kwinten Torfs/ACHL (7m11) hielden Mathieu Davies/OSGA van het podium, die ondanks een sprong van 7m00 naast het scholierenpodium viel ! Tim Van De Velde/DUFF leek in de 2000m steeple in de running voor een verbetering van zijn nationaal scholierenrecord (5’43”52), maar de wind bleek er ook voor hem teveel aan. Hij sloot zijn solo af met een indrukwekkende  5’50”79. Dat bleek goed voor titelverlenging en een 8ste BK-goud ooit. Ward Leunckens/ABES won zijn finalereeks van de 800m in 2’02”74 van Thibauld Guilbert/KAAG, met 1’50”87 de snelste op de startlijst. De scholierentitel ging evenwel naar Lennert Dewulf/RCG, die met 2’00”59 pas 12de stond, maar de eerste reeks won in 2’02”48. Thibauld haalde zelfs het podium niet. De derde van de eerste reeks bleek met 2’03”13 sneller dan de Gentenaar.
Ook merkwaardig: Elien Vekemans/DCLA, die amper twee jaar geleden van het turnen naar de atletiek overstapte, won de scholierentitel in het polsstokspringen met een verbetering van 3m62 tot 3m75. Zij ging titelverdedigster Hanne Borstlap/ACHL (3m60) vooraf.
In de rand vonden ook de BK-juniores aflossingen plaats. Gitse Mievis, Axel Viaene, Tuur Bras en Jonathan Sacoor zetten in de 4x100m met 41”37 de tweede Belgische junioreschrono ooit neer. Zij wonnen met Thomas Engels in plaats van Gitse Mievis, in 3’19”60 ook de 4x400m.