13/08

BK AMH FYS voor het eerst inclusief

delespesse-ver

BK AMH FYS vor het eerst inclusief

Binnen de organisatie van het Belgisch Kampioenschap AC en Meerkamp komen volgend weekend ook de atleten met een handicap aan bod (AMH-atleten). Weliswaar in een aangepaste versie want omwille van de coronamaatrgelen was het niet mogelijk om àlle AMH-atleten uit te nodigen.

Zaterdag en zondag nemen de atleten met een fysieke handicap (FYS) voor het eerst inclusief deel aan dit BK AC.
Inclusief betekent: de AMH-atleten lopen mee in de reeksen van de valide atleten en nemen deel in de kampnummers van de validen waarbij zij steeds als extra atleet toegevoegd worden aan de finale. Gezien het aantal atleten met een fysieke handicap in België  nog vrij beperkt is blijft dit haalbaar.

Hiermee kunnen we onze Paralympische topatleten ook een kans geven op een goede competitie. Ook zij bereiden zich voor op hun internationale kampioenschappen en hebben wedstrijdprikkels nodig”, aldus AMH-verantwoordelijke Paula Vanhoovels.

Door deze maatregel vallen echter enkele internationale talenten uit de boot: Jaad Van Kauter en Anke Sneyers kunnen als atleet met een verstandelijke beperking niet deelnemen. “Veel atleten met een verstandelijke beperking (VE) hebben begeleiding op het terrein nodig, wat we normaal gezien toelaten. Dat kon nu omwille van de coronamaatregelen niet. We konden niet hèn wel toelaten en de anderen niet. Al snel hebben we in overleg met de Waalse federatie, Parantee-Psylos en LHF beslist om voor de atleten met een verstandelijke en een visuele (VI) beperking een evenwaardig Belgisch Kampioenschap te organiseren in de vorm van een micromeeting, dat zal doorgaan op 26 september te Oordegem (14u30-17u30). We zijn Vlierzele Sportief heel dankbaar dat ze dit willen opnemen”, aldus nog Paula.

Parantee-Psylos ondersteunt momenteel 9 Paralympische atleten. Buiten Anke Sneyers/LOOI en Jaad Van Kauter/DEIN, die niet kunnen deelnemen omdat ze tot de VE-categorie behoren, zouden ze allemaal deelnemen aan dit BK AMH. Peter Genyn meldde echter net voor het verschijnen van dit artikel dat hij omwille van een lichte blessure aan de onderarmspier niet zal kunnen deelnemen.

Het blijft wél uitkijken naar de prestaties van de andere Paralympische atleten met:

  • Gitte Haenen/KAAG, de atlete die pas in 2016 een beenamputatie onderging en zich sindsdien in de hoogste regionen van de Para-atletiek begeeft. Zij wil zondag vooral scoren in het verspringen.
  • David Delespesse/OEH, de bladerunner die in 2018 doorstootte naar het internationale circuit. Hij verbeterde afgelopen weekend nog zijn BR’s over 400m en in het verspringen en weet zeker dat er nog marge is.
  • Cécile Goens/KAAG, een jong wheelertalent, dat sedert 2019 over een internationale classificatie beschikt en een deelname aan de Paralympics beoogt.
  • Joyce Lefèvre/PAR, die in 2014 startte met wheelen en inmiddels al een 8ste plaats op de Paralympics en EK-brons behaalde.
  • Matthias Boonen/LOOI, een afstandatleet met een dubbele classificatie. Hij heeft een fysieke handicap maar is ook slechtziend. In 2018 haalde hij een EK finale.
  • Ruben Persoons/VS, de spurter met hemiplegie die ook een EK-finaleplaats behaalde in 2018.

Wij wensen hen allen veel succes toe!

Tijdschema

Belgische records AMH loopnummers

Belgische records AMH kampnummers

Meer info over AMH-atletiek